Karamelové meruňky v listovém těstu

50 min.
Česká republika

Ingredience

    • 12kusůMeruňky
    • 155gramůCukr krupice
    • 70gramůMáslo
    • 100mililitrůSmetana na šlehání
    • 250gramůListové těsto
    • 1kusVejce slepičí
  • Na vyválení těsta
    • 2lžíceMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
292 kcal
Bílkoviny
4 g
Tuky
13 g
Sacharidy
41 g
Vláknina
638 mg
Cukr
25 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Budeme potřebovat litinovou pánev (o průměru přibližně 18 cm), kterou můžeme dát do trouby. Troubu předehřejeme na 190°C.
  • 2
    Listové těsto vyválíme dokulata na pomoučeném válu přibližně o 2-3 cm větší, než je dno pánve, vyválené těsto si odložíme na chvilku do chladničky. Omyté a osušené zralé meruňky rozpůlíme a vypeckujeme.
  • 3
    V pánvi na plotně si připravíme karamel: rozpustíme máslo, přidáme cukr a za stálého míchání při mírnější teplotě (přibližně během 4 minut) necháme cukr zkaramelizovat dozlatova. Pánev odstavíme z plotny, do karamelu poskládáme meruňky slupkou dolů. Na meruňky položíme plát listového těsta, okraje pomocí vidličky zastrčíme pod meruňky do karamelu. Těsto potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pánev s meruňkami dáme do trouby, koláč budeme péct do zlatava přibližně 15-20 minut.
  • 4
    Upečený koláč necháme asi 10-15 minut vychladnout, pak ho opatrně překlopíme na servírovací mísu.
  • 5
    Z vychlazené smetany a 1 lžičky moučkového cukru vyšleháme tuhou šlehačku. Koláč nakrájíme na porce, každou porci ozdobíme šlehačkou a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.