Kávová granita

25 min.

Ingredience

      • 200gramůCukr krupice
      • 600mililitrůVoda pitná
      • 600mililitrůExpresso
      • 1lžíceMáta
      • 0,5lžičkaTresť vanilková
    Počet porcí:
    5

    Nutriční hodnoty v jedné porci

    Kalorie
    158 kcal
    Sacharidy
    40 g
    Cukr
    39 g
    Zobrazit vše

    Postup přípravy

    • 1
      Cukr a vodu zahříváme při mírné teplotě tak dlouho, dokud se cukr zcela nerozpustí. Celé přivedeme k varu a vaříme bez míchání další 4 minuty. Sirup na stěnách hrnce stíráme, aby se nepřipaloval.
    • 2
      Sirup přelijeme do mísy, kterou postavíme do ledové vody. Přimícháme vanilkovou esenci, vychlazené espresso a necháme zcela vychladnout.
    • 3
      Tento základ na granitu nalijeme do mělké misky, přikryjeme a necháme zmrznout. V mrazničce vydrží až 3 měsíce.
    • 4
      Půl hodiny před podáváním necháme vychladit misky. Nádobu se zmrzlou granitou otočíme na prkénko a přikryjeme na čtvrt minuty utěrkou namočenou v horké vodě. Granita by se měla vyklopit. Pokud se tak nestane, opakujeme postup s utěrkou.
    • 5
      Vyklopenou granitu pokrájíme a lehce rozmixujeme. Rozdělíme ji do misek a podáváme ozdobenou mátou.

    Komentáře

    Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.