Kávová granita
25 min.
Ingredience
- 200gramůCukr krupice
- 600mililitrůVoda pitná
- 600mililitrůExpresso
- 1lžíceMáta
- 0,5lžičkaTresť vanilková
Počet porcí:
5Postup přípravy
- 1Cukr a vodu zahříváme při mírné teplotě tak dlouho, dokud se cukr zcela nerozpustí. Celé přivedeme k varu a vaříme bez míchání další 4 minuty. Sirup na stěnách hrnce stíráme, aby se nepřipaloval.
- 2Sirup přelijeme do mísy, kterou postavíme do ledové vody. Přimícháme vanilkovou esenci, vychlazené espresso a necháme zcela vychladnout.
- 3Tento základ na granitu nalijeme do mělké misky, přikryjeme a necháme zmrznout. V mrazničce vydrží až 3 měsíce.
- 4Půl hodiny před podáváním necháme vychladit misky. Nádobu se zmrzlou granitou otočíme na prkénko a přikryjeme na čtvrt minuty utěrkou namočenou v horké vodě. Granita by se měla vyklopit. Pokud se tak nestane, opakujeme postup s utěrkou.
- 5Vyklopenou granitu pokrájíme a lehce rozmixujeme. Rozdělíme ji do misek a podáváme ozdobenou mátou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.