Kdoulovo-hruškový lahodný likér
75 min.
Ingredience
- 700gramůKdoule
- 2mililitryPektolytický enzym
- 150mililitrůSirup cukrový
- 250mililitrůKdoulový destilát
- 50gramůCukr hroznový (glukóza)
- 250mililitrůDžus hruškový
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
132 kcal
Bílkoviny
1 g
Tuky
1 g
Sacharidy
47 g
Vláknina
400 mg
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Kdoule sklidíme a uskladníme v bedničkách. Asi po 12-14 dnech zralé kdoule, které by měly krásně vonět a nesmí být nahnědlé - omyjeme, zbavíme chloupků, znovu omyjeme a rozřežeme je na proužky. Pak je rozdrtíme tyčovým mixerem.
- 2V nerezovém hrnci přivedeme k varu čistou hruškovou šťávu a do ní dáme kdoule. Šťávy by mělo být jen tolik, aby byly rozdrcené kdoule překryté. Směs zahřejeme na 80°C, znovu nahrubo rozmixujeme a necháme zchladit na 40-45°C.
- 3Do takto vychlazené směsi přidáme po kapkách pektolytický enzym (1-2 /litr).
- 4Když směs vychladne na 20-25°C, drť z kdoulí vylisujeme. Získáme asi 700 ml šťávy a přibližně 250 g výlisků.
- 5650 ml ovocného šťávy osladíme invertním cukrovým sirupem a přidáme 250 ml minimálně 20% kdoulového destilátu. Přimícháme 50 g čisté glukózy. Obsah alkoholu v likéru je přibližně 18% objemových jednotek.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.