Kdoulovo-hruškový lahodný likér

75 min.
Česká republika

Ingredience

    • 700gramůKdoule
    • 2mililitryPektolytický enzym
    • 150mililitrůSirup cukrový
    • 250mililitrůKdoulový destilát
    • 50gramůCukr hroznový (glukóza)
    • 250mililitrůDžus hruškový
Počet porcí:
10

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
132 kcal
Bílkoviny
1 g
Tuky
1 g
Sacharidy
47 g
Vláknina
400 mg
Cukr
3 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Kdoule sklidíme a uskladníme v bedničkách. Asi po 12-14 dnech zralé kdoule, které by měly krásně vonět a nesmí být nahnědlé - omyjeme, zbavíme chloupků, znovu omyjeme a rozřežeme je na proužky. Pak je rozdrtíme tyčovým mixerem.
  • 2
    V nerezovém hrnci přivedeme k varu čistou hruškovou šťávu a do ní dáme kdoule. Šťávy by mělo být jen tolik, aby byly rozdrcené kdoule překryté. Směs zahřejeme na 80°C, znovu nahrubo rozmixujeme a necháme zchladit na 40-45°C.
  • 3
    Do takto vychlazené směsi přidáme po kapkách pektolytický enzym (1-2 /litr).
  • 4
    Když směs vychladne na 20-25°C, drť z kdoulí vylisujeme. Získáme asi 700 ml šťávy a přibližně 250 g výlisků.
  • 5
    650 ml ovocného šťávy osladíme invertním cukrovým sirupem a přidáme 250 ml minimálně 20% kdoulového destilátu. Přimícháme 50 g čisté glukózy. Obsah alkoholu v likéru je přibližně 18% objemových jednotek.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.