Klasický citronový meringue páj

70 min.
Francie

Ingredience

      • 225gramůMouka pšeničná hladká
      • 4kusyžloutek
      • 3lžičkyCukr moučka
      • 200gramůMáslo čerstvé
      • 210gramůCukr krupice
      • 75gramůMaizena - kukuřičný škrob
      • 125mililitrůCitrónová šťáva
      • 2lžičkyCitronová kůra
      • 4kusyVaječný bílek slepičí
      • 105gramůCukr krystal
      • 320mililitrůVoda pitná
    Počet porcí:
    6

    Nutriční hodnoty v jedné porci

    Kalorie
    562 kcal
    Bílkoviny
    7 g
    Tuky
    28 g
    Sacharidy
    73 g
    Cukr
    34 g
    Vápník
    7 g
    Zobrazit vše

    Postup přípravy

    • 1
      Z mouky, cukru moučky a 140 g studeného másla vytvoříme jakousi drobenku. Přidáme jeden žloutek a 2 lžíce ledové vody a vytvoříme hladké těsto. Necháme ho 30 minut v lednici zabalené do fólie.
    • 2
      Těsto vyválíme na 3 mm tlustý plát a vyložíme jím koláčovou formu. Spodek propícháme vidličkou, zatížíme fazolemi a pečeme 10 min na 200 °C. Poté odsypeme fazole a pečeme ještě 20 minut.
    • 3
      Smícháme škrob, cukr krupice, citronovou šťávu a 310 ml vody. Mícháme, aby se vše rozpustilo, poté povaříme na hustý krém. Necháme trochu vychladnout a přidáme citronovou kůru, žloutky a 60 g másla. Dáme do koláče.
    • 4
      Bílky vyšleháme s cukrem do pěny. Navrstvíme na koláč. Pečeme ještě 10 minut dozlatova.
    • 5
      Podáváme až koláč zchladne.

    Komentáře

    Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.