Klasický citronový meringue páj
70 min.
Ingredience
- 225gramůMouka pšeničná hladká
- 4kusyžloutek
- 3lžičkyCukr moučka
- 200gramůMáslo čerstvé
- 210gramůCukr krupice
- 75gramůMaizena - kukuřičný škrob
- 125mililitrůCitrónová šťáva
- 2lžičkyCitronová kůra
- 4kusyVaječný bílek slepičí
- 105gramůCukr krystal
- 320mililitrůVoda pitná
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
562 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
28 g
Sacharidy
73 g
Cukr
34 g
Vápník
7 g
Postup přípravy
- 1Z mouky, cukru moučky a 140 g studeného másla vytvoříme jakousi drobenku. Přidáme jeden žloutek a 2 lžíce ledové vody a vytvoříme hladké těsto. Necháme ho 30 minut v lednici zabalené do fólie.
- 2Těsto vyválíme na 3 mm tlustý plát a vyložíme jím koláčovou formu. Spodek propícháme vidličkou, zatížíme fazolemi a pečeme 10 min na 200 °C. Poté odsypeme fazole a pečeme ještě 20 minut.
- 3Smícháme škrob, cukr krupice, citronovou šťávu a 310 ml vody. Mícháme, aby se vše rozpustilo, poté povaříme na hustý krém. Necháme trochu vychladnout a přidáme citronovou kůru, žloutky a 60 g másla. Dáme do koláče.
- 4Bílky vyšleháme s cukrem do pěny. Navrstvíme na koláč. Pečeme ještě 10 minut dozlatova.
- 5Podáváme až koláč zchladne.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.