Kmínový chléb s třtinovým cukrem

80 min.

Ingredience

  • Příprava pečení
  • Těsto
    • 3kusyVejce slepičí
    • 180gramůCukr třtinový
    • 350gramůMouka pšeničná hladká T 650
    • 65gramůKypřicí prášek do pečiva
    • 1lžíceKmín mletý
    • 1lžíceCitronová kůra
    • 1lžíceKandovaná citronová kůra
    • 6lžicMléko polotučné
Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
305 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
5 g
Sacharidy
59 g
Vláknina
2 g
Cukr
22 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Příprava na pečení: formu, ve které budeme chléb péct (nejlépe je použít formu na biskupský chlebíček) vymažeme lžicí másla,
  • 2
    dno formy vyložíme pečicím papírem. Troubu připravíme k předehřátí na 160°C.
  • 3
    Těsto: kandovanou citrónovou kůru nakrájíme na proužky. Změklé máslo a třtinový cukr vyšleháme do pěny. Celá vejce rozšleháme se 6 lžícemi másla a postupně mléčný roztok vmícháváme do máslové pěny. Do vzniklé hmoty nakonec opatrně vmícháváme po částech mouku s kypřícímm práškem do pečiva a mletý kmín s nastrouhanou citrónvou kůrou. Těsto rozetřeme do připravené formy, pečeme asi 20 minut. Po této době chléb z trouby vyjmeme a na povrch poloupečeného chleba rozložíme kandovanou citrónovou kůru, chléb potom ještě dopékáme dalších 40 minut. Zda je chléb již upečený, vyzkoušíme ke konci pečicí doby zapíchutím špejle. Když je těsto upečené, špejle je čistá a suchá. Hotový chléb po dopečení necháme asi 10 minut ve formě, teprve potom ho vyklopíme na děrovanou podložku, na které ho vystydnout úplně. Tento chléb servírujeme studený, rozkrájený na krajíčky, poslouží jako pohoštění.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.