Knedlíky s jahodovou polevou
38 min.
Ingredience
- Poleva
- 500gramůJahody zahradní
- 150gramůCukr krupice
- 20gramůCukr vanilka
- 30gramůSmetana 33% (šlehačka)
- 20gramůPudinkový prášek - vanilkový
- 2lžícePomerančová šťáva
- 1lžičkaCitronová kůra
- Těsto
- 2litryVoda pitná
- 500gramůMouka polohrubá
- 20gramůCukr vanilka
- 13gramůKypřicí prášek do pečiva
- 150gramůCukr krupice
- 30gramůDroždí
- 2decilitryMléko polotučné
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
906 kcal
Bílkoviny
21 g
Tuky
7 g
Sacharidy
196 g
Vláknina
8 g
Cukr
84 g
Postup přípravy
- 1Těsto: Mléko vylijeme do malého kastrůlku, zahřejeme, rozdrobíme do něj droždí, přidáme 1 lžičku cukru a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Mouku přesejeme do mísy, přisypeme kypřící prášek, vanilkový cukr, rozklepneme 1 celé vejce, vylijeme připravený kvásek a rukou, anebo kuchyňským robotem vypracujeme středně tuhé těsto, které odložíme na teplé místo na 30 minut vykynout.
- 2Vykynuté těsto přeložíme z mísy na moukou vysypaný vál, rukama prohněteme, válečkem na těsto rozválíme na na velký plát, silný asi 2 cm. Skleničkou o průměru 8 cm vykrajujeme z těsta kolečka, ze kterých pomocí dlaní tvarujeme kuličky, které skládáme na vál. Do hrnce nalijeme vodu, přiklopíme poklicí a když začne vařit, tak do ní vkládáme knedlíky, které vaříme na jedné straně 4 minuty, potom je otočíme a povaříme další 4 minuty. Uvařené vybereme děravou naběračkou z vody, propíchneme je párátkem, pokládáme podle porcí na talíře, polijeme polevou a podáváme.
- 3Poleva: Očištěné a umyté jahody rozkrojíme, dáme do hrnce, přisypeme cukr a za občasného míchání povaříme asi 4 minuty. Přidáme citronovou kůru z 1 ks citronu, vymačkanou šťávu z 1 ks pomeranče a zamícháme. Smetanu smícháme s pudinkovým práškem a vanilkovým cukrem, přilijeme k jahodám, mícháním přivedeme k varu a vaříme do zahoustnutí polevy.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.