Knedlíky s jahodovou polevou

38 min.
Evropa

Ingredience

  • Poleva
    • 500gramůJahody zahradní
    • 150gramůCukr krupice
    • 20gramůCukr vanilka
    • 30gramůSmetana 33% (šlehačka)
    • 20gramůPudinkový prášek - vanilkový
    • 2lžícePomerančová šťáva
    • 1lžičkaCitronová kůra
  • Těsto
    • 2litryVoda pitná
    • 500gramůMouka polohrubá
    • 20gramůCukr vanilka
    • 13gramůKypřicí prášek do pečiva
    • 150gramůCukr krupice
    • 30gramůDroždí
    • 2decilitryMléko polotučné
Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
906 kcal
Bílkoviny
21 g
Tuky
7 g
Sacharidy
196 g
Vláknina
8 g
Cukr
84 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Těsto: Mléko vylijeme do malého kastrůlku, zahřejeme, rozdrobíme do něj droždí, přidáme 1 lžičku cukru a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Mouku přesejeme do mísy, přisypeme kypřící prášek, vanilkový cukr, rozklepneme 1 celé vejce, vylijeme připravený kvásek a rukou, anebo kuchyňským robotem vypracujeme středně tuhé těsto, které odložíme na teplé místo na 30 minut vykynout.
  • 2
    Vykynuté těsto přeložíme z mísy na moukou vysypaný vál, rukama prohněteme, válečkem na těsto rozválíme na na velký plát, silný asi 2 cm. Skleničkou o průměru 8 cm vykrajujeme z těsta kolečka, ze kterých pomocí dlaní tvarujeme kuličky, které skládáme na vál. Do hrnce nalijeme vodu, přiklopíme poklicí a když začne vařit, tak do ní vkládáme knedlíky, které vaříme na jedné straně 4 minuty, potom je otočíme a povaříme další 4 minuty. Uvařené vybereme děravou naběračkou z vody, propíchneme je párátkem, pokládáme podle porcí na talíře, polijeme polevou a podáváme.
  • 3
    Poleva: Očištěné a umyté jahody rozkrojíme, dáme do hrnce, přisypeme cukr a za občasného míchání povaříme asi 4 minuty. Přidáme citronovou kůru z 1 ks citronu, vymačkanou šťávu z 1 ks pomeranče a zamícháme. Smetanu smícháme s pudinkovým práškem a vanilkovým cukrem, přilijeme k jahodám, mícháním přivedeme k varu a vaříme do zahoustnutí polevy.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.