Koblížky s citrónem
55 min.
Ingredience
- Na posypání
- 2lžíceCukr moučka
- 1lžičkaVanilkový cukr
- Těsto
- 255gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 2lžičkyKypřící prášek do pečiva
- 1špetkaSůl
- 2gramyCukr moučka
- 120mililitrůSmetana 16% (pochoutková)
- 1lžičkaRum
- 1lžíceOlej rostlinný
- 1kusCitrony
- 2kusyVejce slepičí
- 1litrOlej stolní
Počet porcí:
20Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
519 kcal
Bílkoviny
2 g
Tuky
52 g
Sacharidy
10 g
Vláknina
637 mg
Cukr
45 mg
Postup přípravy
- 1Do mísy prosejeme hladkou mouku s kypřícím práškem do pečiva a solí. Vajíčka rozklepneme, oddělíme žloutky a bílky. Z omytého a osušeného citrónu nastrouháme do misky kůru. Bílky si vyšleháme na sníh.
- 2V druhé misce vymícháme žloutky s cukrem do pěny, přidáme k nim lahůdkovou zakysanou smetanu, olej, rum a nastrouhanou kůru z citrónu a šťávu z celého citrónu. Směs dobře smícháme a dáme ji k připravené mouce. Těsto dobře propracujeme a nakonec přimícháme našlehané bílky. Znovu vše propracujeme, těsto zakryjeme potravinářskou fólií a dáme ho odpočinout na 1 hodinu do chladničky.
- 3Těsto dáme na pomoučený vál, zlehka ho vyválíme do výšky asi 3 cm. Formičkou o průměru 4-5 cm vykrojíme koblížky. Ve fritovacím hrnci rozpálíme olej podle návodu. Z koblížků před smažením metličkou odstraníme přebytečnou mouku. Smažíme z každé strany 3-4 minuty do zlatohněda, bez použití fritovacího koše.
- 4Usmažené koblížky poklademe na chvilku na papírovou utěrku. Pak je dáme na servírovací mísu, posypeme práškovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.