Koblížky s citrónem

55 min.
Francie

Ingredience

  • Na posypání
    • 2lžíceCukr moučka
    • 1lžičkaVanilkový cukr
  • Těsto
    • 255gramůMouka pšeničná hladká T 650
    • 2lžičkyKypřící prášek do pečiva
    • 1špetkaSůl
    • 2gramyCukr moučka
    • 120mililitrůSmetana 16% (pochoutková)
    • 1lžičkaRum
    • 1lžíceOlej rostlinný
    • 1kusCitrony
    • 2kusyVejce slepičí
    • 1litrOlej stolní
Počet porcí:
20

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
519 kcal
Bílkoviny
2 g
Tuky
52 g
Sacharidy
10 g
Vláknina
637 mg
Cukr
45 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do mísy prosejeme hladkou mouku s kypřícím práškem do pečiva a solí. Vajíčka rozklepneme, oddělíme žloutky a bílky. Z omytého a osušeného citrónu nastrouháme do misky kůru. Bílky si vyšleháme na sníh.
  • 2
    V druhé misce vymícháme žloutky s cukrem do pěny, přidáme k nim lahůdkovou zakysanou smetanu, olej, rum a nastrouhanou kůru z citrónu a šťávu z celého citrónu. Směs dobře smícháme a dáme ji k připravené mouce. Těsto dobře propracujeme a nakonec přimícháme našlehané bílky. Znovu vše propracujeme, těsto zakryjeme potravinářskou fólií a dáme ho odpočinout na 1 hodinu do chladničky.
  • 3
    Těsto dáme na pomoučený vál, zlehka ho vyválíme do výšky asi 3 cm. Formičkou o průměru 4-5 cm vykrojíme koblížky. Ve fritovacím hrnci rozpálíme olej podle návodu. Z koblížků před smažením metličkou odstraníme přebytečnou mouku. Smažíme z každé strany 3-4 minuty do zlatohněda, bez použití fritovacího koše.
  • 4
    Usmažené koblížky poklademe na chvilku na papírovou utěrku. Pak je dáme na servírovací mísu, posypeme práškovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.