Koláč polévaný citrónovým sirupem

140 min.

Ingredience

Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
496 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
30 g
Sacharidy
49 g
Vláknina
963 mg
Cukr
28 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Příprava na pečení: standartně velkou dortovou formu vymažeme lžicí másla, dno vyložíme pečicím papírem. Troubu připravíme k předehřátí na 180°C.
  • 2
    Těsto: mouku s kypřícím práškem do pečiva prosejeme do hlubší mísy. Do směsi vsypeme cukr a lžíci citrónové kůry. Ve druhé míse vyšleháme celá vejce se smetanou, olejem a citrónovou kůrou. Vaječný roztok opatrně (aby nevznikly žmolky) rozmícháme postupně s moučnou směsí. Hotové těsto promícháme, vlijeme do připravné formy a pečeme asi 60 minut. Pečený koláč ještě teplý vyjmeme z trouby, propícháme špejlí a polijeme citrónovým sirupem, který na koláči rovnoměrně rozetřeme hranou nože po celé vrchní ploše koláče. Koláč poté necháme dovychladnout a servírujeme ho jako moučník.
  • 3
    Citrónový sirup: v kastrůlku smícháme citrónovou šťávu s cukrem a mícháme na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí. Poté mícháme ještě chvíli, až k bodu varu, potom rendlík se sirupem odstavíme z plotny.
  • 4
    Horkým sirupem polijeme koláč. Sirup na koláči rozetřeme nožem.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.