Koláč polévaný citrónovým sirupem
140 min.
Ingredience
- Citrónový sirup
- 3lžíceŠťáva citrónová
- 2lžíceCukr moučkový
- Příprava pečení
- Těsto
- 220gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 2lžičkyKypřicí prášek do pečiva
- 200gramůCukr krystal
- 4kusyVejce slepičí
- 150mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 1lžíceCitronová kůra
- 3lžíceŠťáva citrónová
- 150mililitrůOlej slunečnicový
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
496 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
30 g
Sacharidy
49 g
Vláknina
963 mg
Cukr
28 g
Postup přípravy
- 1Příprava na pečení: standartně velkou dortovou formu vymažeme lžicí másla, dno vyložíme pečicím papírem. Troubu připravíme k předehřátí na 180°C.
- 2Těsto: mouku s kypřícím práškem do pečiva prosejeme do hlubší mísy. Do směsi vsypeme cukr a lžíci citrónové kůry. Ve druhé míse vyšleháme celá vejce se smetanou, olejem a citrónovou kůrou. Vaječný roztok opatrně (aby nevznikly žmolky) rozmícháme postupně s moučnou směsí. Hotové těsto promícháme, vlijeme do připravné formy a pečeme asi 60 minut. Pečený koláč ještě teplý vyjmeme z trouby, propícháme špejlí a polijeme citrónovým sirupem, který na koláči rovnoměrně rozetřeme hranou nože po celé vrchní ploše koláče. Koláč poté necháme dovychladnout a servírujeme ho jako moučník.
- 3Citrónový sirup: v kastrůlku smícháme citrónovou šťávu s cukrem a mícháme na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí. Poté mícháme ještě chvíli, až k bodu varu, potom rendlík se sirupem odstavíme z plotny.
- 4Horkým sirupem polijeme koláč. Sirup na koláči rozetřeme nožem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.