Koláč s citrónovým krémem
48 min.
Ingredience
- Náplň
- 4kusyVejce slepičí
- 4kusyVaječný žloutek slepičí
- 175gramůCitronová šťáva
- 190gramůCukr krupice
- 60gramůMáslo čerstvé
- 2lžíceMarmeláda meruňková
- 120gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 60gramůMáslo čerstvé
- 190gramůCukr krupice
- 4kusyVaječný žloutek slepičí
- 0,5lžičkaCitronová kůra
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
502 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
23 g
Sacharidy
65 g
Vláknina
580 mg
Cukr
47 g
Postup přípravy
- 1Máslo ušleháme s cukrem a nastrouhanou citrónovou kůrou do pěny, zašleháme žloutky a mouku. Těsto vytvarujeme do koule a dáme na hodinu do lednice.
- 2Těsto vyválíme na kruhový plát větší o 2,5 cm než je průměr formy 23 cm velké. Těsto přendáme do formy a hustě propícháme vidličkou, zakryjeme alobalem a zasypeme suchými fazolemi.
- 3Pečeme 10 minut v předehřáté troubě na 220°C, potom alobal i fazole odstraníme a podklad znovu propícháme. Pečeme ještě 5 minut, hotový korpus necháme vychladnout.
- 4Metlou vyšleháme v pánvi žloutky a vejce, přidáme citrónovou šťávu a 150 g cukru. Zahříváme na středním plameni za stálého míchání, až směs zhoustne. Nevaříme! Vmícháme máslo, až se rozpustí. Směs vlijeme do korpusu a dáme do lednice.
- 5Asi 1 až 2 hodiny před podáváním zapneme gril na nejvyšší teplotu. Okraj koláče zakryjeme alobalem, aby se nepřipálil. Zbytek cukru nasypeme na koláč, dáme pod gril na 6-8 minut, než se cukr rozpustí a zhnědne. Necháme vychladnout, potom dáme do lednice.
- 6Koláč vyjmeme z formy na tác a potřeme rozpuštěnou zavařeninou protlačenou přes síto.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.