Koláč s citrónovým krémem

48 min.

Ingredience

Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
502 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
23 g
Sacharidy
65 g
Vláknina
580 mg
Cukr
47 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Máslo ušleháme s cukrem a nastrouhanou citrónovou kůrou do pěny, zašleháme žloutky a mouku. Těsto vytvarujeme do koule a dáme na hodinu do lednice.
  • 2
    Těsto vyválíme na kruhový plát větší o 2,5 cm než je průměr formy 23 cm velké. Těsto přendáme do formy a hustě propícháme vidličkou, zakryjeme alobalem a zasypeme suchými fazolemi.
  • 3
    Pečeme 10 minut v předehřáté troubě na 220°C, potom alobal i fazole odstraníme a podklad znovu propícháme. Pečeme ještě 5 minut, hotový korpus necháme vychladnout.
  • 4
    Metlou vyšleháme v pánvi žloutky a vejce, přidáme citrónovou šťávu a 150 g cukru. Zahříváme na středním plameni za stálého míchání, až směs zhoustne. Nevaříme! Vmícháme máslo, až se rozpustí. Směs vlijeme do korpusu a dáme do lednice.
  • 5
    Asi 1 až 2 hodiny před podáváním zapneme gril na nejvyšší teplotu. Okraj koláče zakryjeme alobalem, aby se nepřipálil. Zbytek cukru nasypeme na koláč, dáme pod gril na 6-8 minut, než se cukr rozpustí a zhnědne. Necháme vychladnout, potom dáme do lednice.
  • 6
    Koláč vyjmeme z formy na tác a potřeme rozpuštěnou zavařeninou protlačenou přes síto.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.