Koláč s pomeranči a smetanou
50 min.
Ingredience
- Na náplň
- 3kusyPomeranče
- 2kusyVaječný žloutek sušený
- 100gramůCukr krupice
- 500mililitrůPomerančová šťáva
- 8plátkůŽelatina bílá plátky
- 100mililitrůVoda pitná
- 200mililitrůSmetana na šlehání
- Na těsto
- 250gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 100gramůCukr krupice
- 1kusVejce slepičí
- 140gramůMáslo čerstvé
- 1,5lžičkyKypřicí prášek do pečiva
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
353 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
14 g
Sacharidy
52 g
Vláknina
2 g
Cukr
30 g
Postup přípravy
- 1Plech potřeme 20 g másla. Koláč budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.
- 2Zbylé změklé máslo utřeme s cukrem, poté přidáme ostatní suroviny na těsto a vypracujeme dohladka. Zpracované těsto rozválíme a přeneseme na plech. Těsto propícháme a pečeme v předehřáté troubě zhruba 15 minut.
- 3V mezičase oloupeme pomeranče, rozdělíme je na dílky a odblaníme. Cukr utřeme se žloutky do krému. Plátky želatiny namočíme do vody. Z pomerančové šťávy 2 polévkové lžíce dáme vařit a vložíme do ní vymačkané želatinové plátky, už nevaříme! Necháme želatinu rozpustit.
- 4Do krému vmícháme vychladlou želatinu a postupně pomerančovou šťávu. Dobře promícháme a necháme vychladnout v chladničce. Jakmile začne krém želírovat, přimícháme dobře ušlehanou smetanu. Necháme úplně ztuhnout.
- 5Koláč vyjmeme z trouby a necháme úplně vychladnout. Kolem těsta utvoříme okraj z pruhu z pečicího papíru. Koláč poklademe dílky pomeranče, část si odložíme na ozdobu, navrstvíme želatinový krém a ozdobíme dílky pomeranče.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.