Koláč s třešněmi zdobený mákem

60 min.
Evropa

Ingredience

  • Na náplň
  • Na ozdobení
  • Na těsto
    • 170gramůMáslo čerstvé
    • 150gramůCukr krupice
    • 20gramůCukr vanilka
    • 1kusVejce slepičí
    • 270gramůMouka polohrubá
    • 1,5decilitryMléko polotučné
    • 40mililitrůRum
    • 1baleníKypřicí prášek do pečiva
    • 0,5lžičkaCitronová kůra
  • Na vymazaní plechu
    • 60gramůHera
    • 50gramůMouka pšeničná hrubá
Počet porcí:
12

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
463 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
24 g
Sacharidy
56 g
Vláknina
5 g
Cukr
24 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do kastrůlku vlijeme mléko, cukr, přisypeme mletý mák, vanilkový cukr, společně povaříme. Odstavíme a náplň necháme vychladnout. Následovně naplníme cukrářský sáček s ozdobní trubičkou.
  • 2
    Máslo necháme změknout při pokojové teplotě, nakrájíme ho na kousky do misky. Spolu s krupicovým a vanilkovým cukrem vyšleháme na hladkou hmotu, do které rozklepneme vejce a vyšleháme do pěny. Postupně přisypeme prosátou mouku s kypřícím práškem, vlijeme mléko, nakonec rum, jemně nastrouhanou citrónovou kůru a promícháme.
  • 3
    Připravené těsto vlijeme do kulaté pečicí formy, kterou vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Na povrch koláče nastříkáme pomocí cukrářského sáčku s makovou náplní mřížku. Do středu každé mřížky položíme vypeckované třešně.
  • 4
    Naplněnou formu dáme do předem nahřáté trouby, pečeme při 170°C 35-40 minut. Upečený koláč, necháme vychladnout ve formě. Krájíme na úhledné trojúhelníky.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.