Koláč se smetanovo-citrónovou náplní
155 min.
Ingredience
- Náplň
- 150mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 100gramůCukr krystal
- 4kusyVejce slepičí
- 4lžíceCitronová kůra
- 180mililitrůŠťáva citrónová
- Příprava pečení
- Těsto
- 155gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 2lžíceCukr krupice
- 125gramůMáslo čerstvé
- 1lžíceVoda pitná
- 3lžíceCukr moučkový
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
2668 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
281 g
Sacharidy
38 g
Vláknina
955 mg
Cukr
21 g
Postup přípravy
- 1Příprava pečení: koláčovou formu vymažeme lžící másla, troubu předehřejeme na 190°C.
- 2Těsto: hladkou mouku smísíme se dvěma lžícemi krystalového cukru. Do mouky s cukrem přidáme změklé máslo a lžíci vody, směs dobře prohněteme, abychom získali vláčné těsto. Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici 30 minut odpočinout. Poté těsto rozválíme na vále, který jsme pomoučili dvěma lžícemi hladké mouky na plát o něco větší, nez je koláčová forma. Plátem těsta vyložíme formu, na dně formy těsto provzdušníme propícháním vidličkou a necháme ještě 30 minut odpočinout v lednici. Po této době těsto z lednice vyjmeme, celé zakryjeme alobalem a zatížíme keramickými kuličkami nebo fazolemi a 15 minut pečeme ve vyhřáté troubě. Než se nám korpus koláče předpeče, ve šlehači připravíme smetanovo-citrónovou náplň. Po 15 minutách korpus z touby vyjmeme, koláčovou formu i s těstem podložíme plechem a vyjmeme alobal se zatížením, vlijeme ušlehanou náplň. Koláč pečeme v troubě ještě dalších 20 minut, než náplň ztuhne, poté servírujeme vychladlý, posypaný 3 lžícemi moučkového cukru.
- 3Náplň: Šlehačku, cukr, vejce, citrónovou šťávu a citrónovou kůru vyšleháme do pěny.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.