Koláč se smetanovo-citrónovou náplní

155 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
2668 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
281 g
Sacharidy
38 g
Vláknina
955 mg
Cukr
21 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Příprava pečení: koláčovou formu vymažeme lžící másla, troubu předehřejeme na 190°C.
  • 2
    Těsto: hladkou mouku smísíme se dvěma lžícemi krystalového cukru. Do mouky s cukrem přidáme změklé máslo a lžíci vody, směs dobře prohněteme, abychom získali vláčné těsto. Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici 30 minut odpočinout. Poté těsto rozválíme na vále, který jsme pomoučili dvěma lžícemi hladké mouky na plát o něco větší, nez je koláčová forma. Plátem těsta vyložíme formu, na dně formy těsto provzdušníme propícháním vidličkou a necháme ještě 30 minut odpočinout v lednici. Po této době těsto z lednice vyjmeme, celé zakryjeme alobalem a zatížíme keramickými kuličkami nebo fazolemi a 15 minut pečeme ve vyhřáté troubě. Než se nám korpus koláče předpeče, ve šlehači připravíme smetanovo-citrónovou náplň. Po 15 minutách korpus z touby vyjmeme, koláčovou formu i s těstem podložíme plechem a vyjmeme alobal se zatížením, vlijeme ušlehanou náplň. Koláč pečeme v troubě ještě dalších 20 minut, než náplň ztuhne, poté servírujeme vychladlý, posypaný 3 lžícemi moučkového cukru.
  • 3
    Náplň: Šlehačku, cukr, vejce, citrónovou šťávu a citrónovou kůru vyšleháme do pěny.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.