Koláč se smetanovo-čokoládovým krémem

65 min.
Česká republika

Ingredience

  • čokoládový krém bílý
    • 1,2decilitrySmetana 33% (šlehačka)
    • 2lžíceRum bílý
    • 170gramůČokoláda bílá
  • čokoládový krém tmavý
    • 120gramůČokoláda na vaření
    • 1,2decilitrySmetana 33% (šlehačka)
  • na ozdobení
  • šlehačka
    • 1,2decilitrySmetana 33% (šlehačka)
    • 1lžíceCukr moučkový
  • těsto
    • 130gramůSušenky s kousky hořké čokolády
    • 70gramůMáslo čerstvé
    • 1lžíceCukr krupice
    • 1lžíceMouka pšeničná hladká
Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
430 kcal
Bílkoviny
3 g
Tuky
33 g
Sacharidy
30 g
Vláknina
5 g
Cukr
6 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Čokoládové sušenky rozmixujeme, promícháme je s rozehřátým máslem a s 1 lžící cukru. Poté přimícháme 1 lžíci mouky a směs dobře promícháme. Směs rovnoměrné vtlačíme do kulaté formy o průměru 22-23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně, od středu ho rovnoměrně vytlačíme až k okrajům (pokud by se nám těsto lepilo na prsty, smočíme si je v práškovém cukru).
  • 2
    Pečeme v předehřáté troubě při 175°C 10-15 minut. Upečený koláč vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
  • 3
    Rozláme čokoládu na vaření a dáme ji do mísy. V rendlíku si přivedeme k varu 1.2 dl smetany, potom ji hned nalijeme na rozlámanou čokoládu a mícháme ji do doby, až se úplně rozpustí. Čokoládovou smetanu dáme na 30 minut do chladničky, vychlazenou rozetřeme na upečený koláčový korpus.
  • 4
    Znovu si dáme do rendlíku 2.4 dl smetany a přivedeme ji k varu. Přimícháme 2 lžíce rumu a hned ji nalijeme do mísy s nalámanou bílou čokoládou. Mícháme do doby, až se čokoláda rozpustí. Potom ji odložíme do chladničky na 30 minut vychladit.
  • 5
    Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme elektrickým šlehačem do husté pěny. Přidáme 1 lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme. (Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem).
  • 6
    Na ozdobení koláče si omyjeme a osušíme jahody. Na vychlazený koláč s čokoládovým krémem natřeme krém z bílé čokolády. Koláč ozdobíme šlehačkou, kterou pokapeme ozdobně javorovým sirupem, ozdobíme jahodami a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.