Koláč se smetanovo-čokoládovým krémem
65 min.
Ingredience
- čokoládový krém bílý
- 1,2decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 2lžíceRum bílý
- 170gramůČokoláda bílá
- čokoládový krém tmavý
- 120gramůČokoláda na vaření
- 1,2decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- na ozdobení
- 150gramůJahody zahradní
- 3lžíceSirup javorový
- šlehačka
- 1,2decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 1lžíceCukr moučkový
- těsto
- 130gramůSušenky s kousky hořké čokolády
- 70gramůMáslo čerstvé
- 1lžíceCukr krupice
- 1lžíceMouka pšeničná hladká
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
430 kcal
Bílkoviny
3 g
Tuky
33 g
Sacharidy
30 g
Vláknina
5 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Čokoládové sušenky rozmixujeme, promícháme je s rozehřátým máslem a s 1 lžící cukru. Poté přimícháme 1 lžíci mouky a směs dobře promícháme. Směs rovnoměrné vtlačíme do kulaté formy o průměru 22-23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně, od středu ho rovnoměrně vytlačíme až k okrajům (pokud by se nám těsto lepilo na prsty, smočíme si je v práškovém cukru).
- 2Pečeme v předehřáté troubě při 175°C 10-15 minut. Upečený koláč vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
- 3Rozláme čokoládu na vaření a dáme ji do mísy. V rendlíku si přivedeme k varu 1.2 dl smetany, potom ji hned nalijeme na rozlámanou čokoládu a mícháme ji do doby, až se úplně rozpustí. Čokoládovou smetanu dáme na 30 minut do chladničky, vychlazenou rozetřeme na upečený koláčový korpus.
- 4Znovu si dáme do rendlíku 2.4 dl smetany a přivedeme ji k varu. Přimícháme 2 lžíce rumu a hned ji nalijeme do mísy s nalámanou bílou čokoládou. Mícháme do doby, až se čokoláda rozpustí. Potom ji odložíme do chladničky na 30 minut vychladit.
- 5Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme elektrickým šlehačem do husté pěny. Přidáme 1 lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme. (Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem).
- 6Na ozdobení koláče si omyjeme a osušíme jahody. Na vychlazený koláč s čokoládovým krémem natřeme krém z bílé čokolády. Koláč ozdobíme šlehačkou, kterou pokapeme ozdobně javorovým sirupem, ozdobíme jahodami a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.