Koláč se smetanovou náplní

180 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
2527 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
280 g
Sacharidy
8 g
Vláknina
31 mg
Cukr
4 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Příprava pečení: Koláčovou formu vymažeme lžící másla a troubu předehřejeme na 190 °C.
  • 2
    Těsto: Hladkou mouku s krystalovým cukrem zpracujeme se změklým máslem a lžící vody v hlubší míse do vláčného těsta. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho v lednici 30 minut odpočinout.
  • 3
    Smetanová náplň: Smetanu, vejce, mléko a špetku muškátového oříšku vyšleháme ve šlehači.
  • 4
    Postup: Odpočaté těsto z lednice vyválíme na vále, který jsme posypali 2 lžícemi hladké mouky. Plátem těsta vyložíme připravenou koláčovou formu a těsto na dně formy propícháme vidličkou. Těsto ve formě necháme ještě dalších 30 minut odpočinout v lednici.
  • 5
    Po této době korpus z lednice vyjmeme, celý ho přikryjeme alobalem. Alobal zatížíme fazolemi nebo keramickými kuličkami a pečeme ve vyhřáté troubě asi 15 minut. Potom zátěž i s alobalem odstraníme a pečeme dalších 15 minut. Nakonec vlijeme na korpus smetanovou náplň a koláč pečeme 30 minut, dokud vlitá náplň neztuhne. Koláč po vychladnutí vyjmeme z formy a servírujeme jako moučník, studený.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.