Koláč se smetanovou náplní
180 min.
Ingredience
- Postup
- 2lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- Příprava pečení
- Smetanová náplň
- 3kusyVejce slepičí
- 150mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 150mililitrůMléko polotučné
- Těsto
- 2gramyMouka pšeničná hladká T 650
- 2lžíceCukr krystal
- 125gramůMáslo čerstvé
- 1lžíceVoda pitná
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
2527 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
280 g
Sacharidy
8 g
Vláknina
31 mg
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Příprava pečení: Koláčovou formu vymažeme lžící másla a troubu předehřejeme na 190 °C.
- 2Těsto: Hladkou mouku s krystalovým cukrem zpracujeme se změklým máslem a lžící vody v hlubší míse do vláčného těsta. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho v lednici 30 minut odpočinout.
- 3Smetanová náplň: Smetanu, vejce, mléko a špetku muškátového oříšku vyšleháme ve šlehači.
- 4Postup: Odpočaté těsto z lednice vyválíme na vále, který jsme posypali 2 lžícemi hladké mouky. Plátem těsta vyložíme připravenou koláčovou formu a těsto na dně formy propícháme vidličkou. Těsto ve formě necháme ještě dalších 30 minut odpočinout v lednici.
- 5Po této době korpus z lednice vyjmeme, celý ho přikryjeme alobalem. Alobal zatížíme fazolemi nebo keramickými kuličkami a pečeme ve vyhřáté troubě asi 15 minut. Potom zátěž i s alobalem odstraníme a pečeme dalších 15 minut. Nakonec vlijeme na korpus smetanovou náplň a koláč pečeme 30 minut, dokud vlitá náplň neztuhne. Koláč po vychladnutí vyjmeme z formy a servírujeme jako moučník, studený.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.