Koláč Tatin s vanilkou a smetanovým karamelem

70 min.
Francie

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
743 kcal
Bílkoviny
3 g
Tuky
36 g
Sacharidy
110 g
Vláknina
4 g
Cukr
94 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Troubu předehřejeme na 200C.
  • 2
    Ve větší formě na pudink rozpustíme 100g másla, vanilkovou esenci a 100g cukru. Směs zahříváme dokud mírně nezkaramelizuje.
  • 3
    Jablka oloupeme, rozpůlíme, odstraníme jadřince a naskládáme řezem dolů na karamel. Posypeme zbytkem cukru a rozložíme na ně na kousky nakrájené máslo. Pečeme asi 35minut.
  • 4
    Mezitím rozválíme listové těsto na plát o velikosti pudinkové formy, propíchneme vidličkou a položíme na upečená jablka. Pečeme ještě asi 15minut.
  • 5
    Po vyjmutí z trouby slijeme z koláče přebytečnou šťávu. Necháme mírně vychladnout a vyklopíme na talíř.
  • 6
    V kastrůlku necháme zkaramelizovat hnědý cukr se lžící vody a za stálého míchání zchladíme studenou smetanou.
  • 7
    Před podáváním přelijeme koláč smetanovým karamelem.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.