Koláč Tatin s vanilkou a smetanovým karamelem
70 min.
Ingredience
- 150mililitrůSmetana 12% (konzumní)
- 1lžíceTresť vanilková
- 200gramůMáslo čerstvé
- 100gramůCukr třtinový
- 6kusůJablka
- 350gramůCukr krupice
- 100gramůListové těsto
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
743 kcal
Bílkoviny
3 g
Tuky
36 g
Sacharidy
110 g
Vláknina
4 g
Cukr
94 g
Postup přípravy
- 1Troubu předehřejeme na 200C.
- 2Ve větší formě na pudink rozpustíme 100g másla, vanilkovou esenci a 100g cukru. Směs zahříváme dokud mírně nezkaramelizuje.
- 3Jablka oloupeme, rozpůlíme, odstraníme jadřince a naskládáme řezem dolů na karamel. Posypeme zbytkem cukru a rozložíme na ně na kousky nakrájené máslo. Pečeme asi 35minut.
- 4Mezitím rozválíme listové těsto na plát o velikosti pudinkové formy, propíchneme vidličkou a položíme na upečená jablka. Pečeme ještě asi 15minut.
- 5Po vyjmutí z trouby slijeme z koláče přebytečnou šťávu. Necháme mírně vychladnout a vyklopíme na talíř.
- 6V kastrůlku necháme zkaramelizovat hnědý cukr se lžící vody a za stálého míchání zchladíme studenou smetanou.
- 7Před podáváním přelijeme koláč smetanovým karamelem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.