Koláč z drobenky se zakysanou smetanou

115 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
7

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
695 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
41 g
Sacharidy
76 g
Vláknina
2 g
Cukr
51 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Troubu předehřejeme na 180°C.
  • 2
    Plech 23 cm s vyšším okrajem vyložíme pečícím papírem a vymažeme máslem.
  • 3
    Do mísy nasypeme krupicový cukr (vhodný je tmavý cukr), skořici a posekané ořechy. Smícháme a přidáme 55 g pokrájeného másla a utvoříme žmolenku a dáme stranou.
  • 4
    V jiné míse mixerem ušleháme 115 g změklého másla, postupně přidáme moučkový cukr a ušleháme do pěny. Poté přidáme jedno po druhém vejce.
  • 5
    Do jiné mísy prosejeme mouku se sodou a práškem do pečiva. Tuto sypkou směs vmícháme do směsi máslové a přidáme zakysanou smetanu.
  • 6
    Polovinu hotového těsta vlijeme do připraveného plechu, rovnoměrně posypeme polovinou odloženého žmolenkového těsta, přelijeme druhou polovinou těsta, zasypeme zbylou žmolenkou a koláč pečeme v předehřáté troubě zhruba 70 min.
  • 7
    Do těsta vpíchneme špejli, pokud se těsto nelepí, je koláč hotový. Ve formě ho necháme chladnout asi 5 min, poté vyklopíme na mřížku, kde koláč vychladne.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.