Koláč z drobenky se zakysanou smetanou
115 min.
Ingredience
- 3kusyVejce slepičí
- 170gramůMáslo čerstvé
- 1lžičkaKypřicí prášek do pečiva
- 250mililitrůZakysaná smetana
- 225gramůCukr krupice
- 2lžičkySkořice mletá
- 125gramůCukr moučkový
- 215gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1lžičkaSoda jedlá
- 115gramůOřechy vlašské
Počet porcí:
7Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
695 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
41 g
Sacharidy
76 g
Vláknina
2 g
Cukr
51 g
Postup přípravy
- 1Troubu předehřejeme na 180°C.
- 2Plech 23 cm s vyšším okrajem vyložíme pečícím papírem a vymažeme máslem.
- 3Do mísy nasypeme krupicový cukr (vhodný je tmavý cukr), skořici a posekané ořechy. Smícháme a přidáme 55 g pokrájeného másla a utvoříme žmolenku a dáme stranou.
- 4V jiné míse mixerem ušleháme 115 g změklého másla, postupně přidáme moučkový cukr a ušleháme do pěny. Poté přidáme jedno po druhém vejce.
- 5Do jiné mísy prosejeme mouku se sodou a práškem do pečiva. Tuto sypkou směs vmícháme do směsi máslové a přidáme zakysanou smetanu.
- 6Polovinu hotového těsta vlijeme do připraveného plechu, rovnoměrně posypeme polovinou odloženého žmolenkového těsta, přelijeme druhou polovinou těsta, zasypeme zbylou žmolenkou a koláč pečeme v předehřáté troubě zhruba 70 min.
- 7Do těsta vpíchneme špejli, pokud se těsto nelepí, je koláč hotový. Ve formě ho necháme chladnout asi 5 min, poté vyklopíme na mřížku, kde koláč vychladne.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.