Koláč z listového těsta s broskvemi

50 min.
Česká republika

Ingredience

    • 500gramůListové těsto
  • krém
    • 280gramůSýr Lučina - termizovaný
    • 1kilogramKompot broskvový
    • 230gramůCukr krupice
    • 1,5decilitrySmetana 33% (šlehačka)
    • 3kusyVejce slepičí
    • 1kusCukr vanilka
    • 2lžíceLikér broskvový
  • šlehačka
    • 1,5decilitrySmetana 33% (šlehačka)
    • 230lžicCukr krupice
    • 1lžičkaTresť vanilková
Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
3209 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
56 g
Sacharidy
683 g
Vláknina
3 g
Cukr
600 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Připravíme krém: do mísy dáme 280 g na sýr Lučinu, 230 g cukru krupice, 1.5 dl smetany, vanilkový cukr. Směs vyšleháme elektrickým šlehačem do krému, potom přidáme 3 vajíčka se 2 lžícemi broskvového likéru. Vyšleháme lehký krém, který zakryjeme potravinářskou fólií a dáme ho do chladničky asi na 20 minut.
  • 2
    Broskvový kompot scedíme a šťávu zachytíme.
  • 3
    Z listového těsta na pomoučeném vále vyválíme dva pláty o síle 2-3 mm. Z každého vyválíme čtverec přibližně o průměru 26 cm. Potom z každého plátu vykrojíme kruh podle talíře nebo pečící formy.
  • 4
    První těsto dáme do pečící koláčové formy, kterou jsme vyložili pečícím papírem. Okraje těsta vyzdvihneme. Na první těsto dáme krém, na který poklademe na plátky pokrájené broskve. (4 poloviny broskví si odložíme na ozdobu.)
  • 5
    Druhý plát ozdobně uprostřed těsta nastřihneme nůžkami (5-6 zářezů). Těsto opatrně přeneseme na krém. Okraje těsta k sobě přitiskneme a ještě ozdobíme přitisknutím vidličky. Povrch potřeme vajíčkem. Formu s koláčem dáme do předem vyhřáté trouby na 190 °C. Pečeme 25 minut dozlatova.
  • 6
    Vychlazenou smetanu vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosetého moučkového cukru, vanilkovou příchuť a ještě chvilku šleháme.
  • 7
    Vychladlý koláč ozdobíme šlehačkou a nakrájenými dílky z broskví.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.