Koláčky s drobenkou z Podkrkonoší
50 min.
Ingredience
- 0,5decilitrMléko polotučné
- 20gramůDroždí
- 1lžičkaCukr moučkový
- 1kilogramMouka polohrubá
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 180gramůCukr krupice
- 5lžicCukr krystal
- 5lžicMouka pšeničná hrubá
- 200gramůPovidla hrušková
- 200gramůPovidla švestková
- 1kusVejce slepičí
- 230gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
762 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
24 g
Sacharidy
127 g
Vláknina
4 g
Cukr
26 g
Postup přípravy
- 1Nejdříve si připravíme kvásek: smícháme 0.5 dl vlažného mléka s 20 g kvasnic s 1 lžičkou cukru.
- 2Do mísy si dáme polohrubou mouku, vaječné žloutky, cukr, kvásek a rozpuštěné vlahé máslo (180 g). Dobře těsto zpracujeme, zakryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout.
- 3V misce si smícháme 5 lžic krystalového cukru s 5 lžícemi hrubé mouky a 50 g pokrájeného tuhého másla. Prsty vše promneme, až utvoříme drobenku.
- 4Vykynuté těsto si dáme na pomoučený vál, válečkem vyválíme plát o síle asi 2 cm.
- 5Rádýlkem nakrájíme čtverečky přibližně 6 x 6 cm, na polovinu koláčků dáme lžičku hruškových povidel, další koláčky budou se švestkovými povidly. Cípy těsta pomocí prstů spojíme těsně k sobě a zatočíme, aby se nám koláče nerozpojily.
- 6Koláčky potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme drobenkou a poklademe je na plech, vyložený pečicím papírem, asi 2 cm od sebe. Necháme je 10 minut kynout. Poté je dáme do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 180-200°C přibližně 15-20 minut dozlatova.
- 7Koláčky podáváme vychladlé.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.