Koláčky s drobenkou z Podkrkonoší

50 min.

Ingredience

Počet porcí:
10

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
762 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
24 g
Sacharidy
127 g
Vláknina
4 g
Cukr
26 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Nejdříve si připravíme kvásek: smícháme 0.5 dl vlažného mléka s 20 g kvasnic s 1 lžičkou cukru.
  • 2
    Do mísy si dáme polohrubou mouku, vaječné žloutky, cukr, kvásek a rozpuštěné vlahé máslo (180 g). Dobře těsto zpracujeme, zakryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout.
  • 3
    V misce si smícháme 5 lžic krystalového cukru s 5 lžícemi hrubé mouky a 50 g pokrájeného tuhého másla. Prsty vše promneme, až utvoříme drobenku.
  • 4
    Vykynuté těsto si dáme na pomoučený vál, válečkem vyválíme plát o síle asi 2 cm.
  • 5
    Rádýlkem nakrájíme čtverečky přibližně 6 x 6 cm, na polovinu koláčků dáme lžičku hruškových povidel, další koláčky budou se švestkovými povidly. Cípy těsta pomocí prstů spojíme těsně k sobě a zatočíme, aby se nám koláče nerozpojily.
  • 6
    Koláčky potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme drobenkou a poklademe je na plech, vyložený pečicím papírem, asi 2 cm od sebe. Necháme je 10 minut kynout. Poté je dáme do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 180-200°C přibližně 15-20 minut dozlatova.
  • 7
    Koláčky podáváme vychladlé.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.