Koledníčci s ořechovou polevou
32 min.
Ingredience
- 220gramůMouka pšeničná hladká
- 250gramůCukr moučkový
- 200gramůHera
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1kusCukr vanilka
- 1kusCitrony
- 2kusyVaječný bílek slepičí
- 90gramůOřechy lískové
- 90gramůOřechy vlašské
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
746 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
46 g
Sacharidy
78 g
Vláknina
3 g
Cukr
42 g
Postup přípravy
- 1Do mísy dáme 220g hladké mouky, 70g moučkového cukru, 200g Hery, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr a nastrouhanou kůru z citronu (omytého a osušeného). Těsto rukama dobře vypracujeme, musí být polotuhé a hladké. Uděláme si z něj váleček a dáme ho na několik hodin do chladna uležet.
- 2Připravíme si před pečením ořechovou polevu: 2 bílky vyšleháme na tuhý sníh, vmícháme do bílků 180g moučkového cukru a 180g mletých ořechů.
- 3Těsto pak na pomoučeném vále rozválíme na placku o síle asi 4 mm a vykrajujeme z něj formičkami různé tvary (srdíčka, hvězdičky, kolečka..). Poklademe je na plech vyložený pečícím papírem a nastříkáme na ně ořechovou polevu. (Polevu jsme si dali do malých kornoutků, zhotovených z pergamenového papíru. Papírové kornoutky nejdříve naplníme polevou a až potom špičku nůžkami podle potřeby odstřihneme.)
- 4Koledníčky pečeme pomalu v předem vyhřáté troubě dozlatova. Pečeme asi 10 -12 minut při 180°C.
- 5Vychladlé koledníčky můžeme pocukrovat práškovým cukrem s vanilkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.