Kompot z čerstvých šípků

45 min.
Česká republika

Ingredience

    • 3kilogramyŠípky čerstvé
    • 1,5kilogramyCukr krystal
    • 1,5litryVoda pitná
Počet porcí:
50

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
176 kcal
Sacharidy
43 g
Cukr
30 g
Vápník
1 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Tvrdší, červené šípky překrojíme, odstraníme zrníčka, na sítu propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Cukr rozmícháme ve vodě, přivedeme k varu, přisypeme šípky a cca 5 minut povaříme. Odstavíme a odložíme do druhého dne.
  • 2
    Poté šípky vyjmeme a rozdělíme do sklenic. Nálev znovu převaříme a po vychladnutí jím zalijeme ovoce. Sklenice zavíčkujeme, urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 80 °C sterilujeme po dobu 20 minut. Jakmile kompot vychladne, vyjmeme z hrnce a uložíme na temném a suchém místě.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.