Kořeněný jablečný koláč
75 min.
Ingredience
- 375gramůLinecké (křehké) těsto
- 1špetkaCitronová kůra
- 2lžíceCitronová šťáva
- 100gramůCukr krupice
- 1lžičkaKoření perníkové
- 1lžíceMléko polotučné
- 7kusůJablka
- 4lžíceMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
306 kcal
Bílkoviny
1 g
Sacharidy
78 g
Vláknina
3 g
Cukr
30 g
Postup přípravy
- 1Křehké (linecké) těsto rozdělíme na větší a menší část. Větší díl těsta rozválíme na pomoučené pracovní ploše na plát o průměru 30cm a vyložíme jím kulatou koláčovou formu. Okraje necháme přesahovat. Přikryjeme fólií a vložíme na 15 minut do chladničky.
- 2Zbylé těsto rozválíme na plát o průměru 25cm, přeneseme na talíř, přikryjeme fólií a necháme v chladničce.
- 3V míse promícháme citronovou kůru, šťávu, cukr, mouku a kořemí. Potom vmícháme oloupaná, na plátky nakrájená jablka. Směs vyklopíme do formy, okraje těsta potřeme vodou a navrch položíme menší plát těsta. Okraje přimáčkneme, potřeme mlékem a ozdobně nařízneme.
- 4Formu postavíme na plech v troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia, snížíme příkon tepla na 190 stupňů a koláč pečeme asi 50 minut.
- 5Po upečení necháme asi 5 minut stát, potom nakrájíme a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.