Košíčky pro mlsné jazýčky
70 min.
Ingredience
- Čokoládová poleva
- 200gramůČokoláda na vaření
- 200mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 1lžíceCukr moučkový
- Náplň
- 250mililitrůSmetana 12% (konzumní)
- 120gramůPiškoty dětské kulaté
- 100gramůOřechy vlašské
- 5lžicRum
- 3špetkySkořice mletá
- 1,5lžíceDžem meruňkový
- Těsto na košíčky
- 200gramůMáslo čerstvé
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 300gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1gramCukr moučkový
Počet porcí:
30Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
203 kcal
Bílkoviny
3 g
Tuky
14 g
Sacharidy
16 g
Vláknina
1 g
Cukr
522 mg
Postup přípravy
- 1Den předem si připravíme těsto na košíčky: do mísy prosejeme hladkou mouku, přimícháme do ní moučkový cukr, na kostky změklé máslo a 2 čerstvé žloutky. Vše promícháme a rukama těsto vypracujeme nejdříve v míse, pak na vále. Mělo by být hladké a vláčné. Vytvoříme z něj váleček, zabalíme ho potravinářské fólie a dáme ho do chladna odpočinout.
- 2Druhý den si předehřejeme troubu na 170°C. Formičky na košíčky naplníme změklým těstem, poklademe je na plech a dáme do středu trouby péct. Pečeme je dozlatova přibližně 15 minut. Ještě horké košíčky opatrně vyklopíme a necháme je vychladnout.
- 3Připravíme si náplň: v rendlíku přivedeme k varu smetanu, pak rendlík odstavíme z plotny, dáme do smetany rozmačkané dětské piškoty, mleté vlašské ořechy, 5 lžic rumu, 2-3 špetky skořice a do vychladlé směsi zamícháme 1 lžíci pikantního džemu. Směs dobře promícháme. Poté kopcovitou lžičkou naplníme košíčky a do středu náplně zapíchneme po 1/2 vlašského ořechu.
- 4Pak si uvaříme jednoduchou čokoládovou polevu: v rendlíku, který jsme posadili do vodní lázně, rozpustíme nalámanou čokoládu na vaření, v druhém rendlíku zahřejeme smetanu a zamícháme do ní 1 lžíci moučkového cukru. Postupně pak sladkou smetanu budeme lít k čokoládě, která ještě není úplně rozpuštěná a mícháme tak dlouho, až se čokoláda spojí se smetanou do hladké polevy. (Pokud by se nám zdála poleva příliš tuhá, přimícháme do ní 2-3 lžíce teplé smetany).
- 5Polevu nabíráme lžicí a košíčky s náplní polijeme a necháme zatuhnout.
- 6Dobrou chuť.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.