Košíčky pro mlsné jazýčky

70 min.
Česká republika

Ingredience

  • Čokoládová poleva
    • 200gramůČokoláda na vaření
    • 200mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
    • 1lžíceCukr moučkový
  • Náplň
    • 250mililitrůSmetana 12% (konzumní)
    • 120gramůPiškoty dětské kulaté
    • 100gramůOřechy vlašské
    • 5lžicRum
    • 3špetkySkořice mletá
    • 1,5lžíceDžem meruňkový
  • Těsto na košíčky
Počet porcí:
30

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
203 kcal
Bílkoviny
3 g
Tuky
14 g
Sacharidy
16 g
Vláknina
1 g
Cukr
522 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Den předem si připravíme těsto na košíčky: do mísy prosejeme hladkou mouku, přimícháme do ní moučkový cukr, na kostky změklé máslo a 2 čerstvé žloutky. Vše promícháme a rukama těsto vypracujeme nejdříve v míse, pak na vále. Mělo by být hladké a vláčné. Vytvoříme z něj váleček, zabalíme ho potravinářské fólie a dáme ho do chladna odpočinout.
  • 2
    Druhý den si předehřejeme troubu na 170°C. Formičky na košíčky naplníme změklým těstem, poklademe je na plech a dáme do středu trouby péct. Pečeme je dozlatova přibližně 15 minut. Ještě horké košíčky opatrně vyklopíme a necháme je vychladnout.
  • 3
    Připravíme si náplň: v rendlíku přivedeme k varu smetanu, pak rendlík odstavíme z plotny, dáme do smetany rozmačkané dětské piškoty, mleté vlašské ořechy, 5 lžic rumu, 2-3 špetky skořice a do vychladlé směsi zamícháme 1 lžíci pikantního džemu. Směs dobře promícháme. Poté kopcovitou lžičkou naplníme košíčky a do středu náplně zapíchneme po 1/2 vlašského ořechu.
  • 4
    Pak si uvaříme jednoduchou čokoládovou polevu: v rendlíku, který jsme posadili do vodní lázně, rozpustíme nalámanou čokoládu na vaření, v druhém rendlíku zahřejeme smetanu a zamícháme do ní 1 lžíci moučkového cukru. Postupně pak sladkou smetanu budeme lít k čokoládě, která ještě není úplně rozpuštěná a mícháme tak dlouho, až se čokoláda spojí se smetanou do hladké polevy. (Pokud by se nám zdála poleva příliš tuhá, přimícháme do ní 2-3 lžíce teplé smetany).
  • 5
    Polevu nabíráme lžicí a košíčky s náplní polijeme a necháme zatuhnout.
  • 6
    Dobrou chuť.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.