Košíčky s krémem a granátovým jablíčkem
50 min.
Ingredience
- 250gramůListové těsto
- 1lžíceMouka pšeničná hladká
- 6kusůJablko granátové
- 3decilitryVoda pitná
- 3lžíceŽelatina
- 220gramůCukr krupice
- 1kusLimetka
- šlehačka
- 1lžíceCukr moučkový
- 2,5decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- sníh z bílků
- 220gramůCukr krupice
- 3kusyVaječný bílek slepičí
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
854 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
29 g
Sacharidy
146 g
Vláknina
12 g
Cukr
112 g
Postup přípravy
- 1Připravíme si košíčky z pečícího papíru (12 + 1 ks). Jeden košíček roztáhneme a podle něj (zjistíme průměr) si připravíme velikost vykrajovátka.
- 2Listové těsto na pomoučeném vále (1 lžíce) rozválíme na plát silný asi 2-3 mm.
- 3Vykrojíme 12 koleček, které vtlačíme do košíčků. Těsto v košíčku propíchneme vidličkou a odložíme je do chladničky.
- 4Připravíme si náplň. Granátová jablka omyjeme a osušíme, 2 jablka oloupeme a vyjmeme jadýrka, která odložíme do misky, použijeme je na ozdobu. Ostatní rozkrojíme na polovinu a vymačkáme z nich všechnu šťávu.
- 5Do rendlíku si nalijeme 3 dl vody, do ní dáme nabobtnat 3 lžíce želatiny. Po 5-7 minutách k želatině přidáme šťávu z granátových jablíček (přibližně 2.5 dl), 220 g krupicového cukru. Želé zahříváme až do doby, kdy se rozpustí. Odstavíme želé z plotny a přidáme nastrouhanou kůru z omyté a osušené limetky a šťávu z 1 limetky. Dobře promícháme a necháme v chladničce vychladnout (asi 30 minut).
- 6Košíčky, umístěné na plechu, vložíme do vyhřáté trouby na 200°C a zapékáme asi 10 minut. Poté teplotu snížíme na 170-180°C a dopečeme dozlatova.
- 7Upečené košíčky necháme trochu vychladnout, a potom je vyjmeme z papírových formiček.
- 8Bílky, které mají pokojovou teplotu, vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme postupně lžící krupicový cukr a chvilku ještě šleháme. Sníh z bílků by měl být tuhý, kopečky sněhu musí být pevné, dáváme si ale pozor, abychom sníh nepřešlehali.
- 9Dobře vychlazenou smetanu vyšleháme očištěnou elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme 1 lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme. (Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.) Poté šlehačku opatrně zapracujeme do želatiny a tu smícháme se sněhem z bílků.
- 10Vychladlé košíčky naplníme připraveným šlehačkovým sněhem, ozdobíme je jadérky z granátového jablka, lístky meduňky a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.