Košíčky s krémem a granátovým jablíčkem

50 min.
Evropa

Ingredience

    • 250gramůListové těsto
    • 1lžíceMouka pšeničná hladká
    • 6kusůJablko granátové
    • 3decilitryVoda pitná
    • 3lžíceŽelatina
    • 220gramůCukr krupice
    • 1kusLimetka
  • šlehačka
    • 1lžíceCukr moučkový
    • 2,5decilitrySmetana 33% (šlehačka)
  • sníh z bílků
Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
854 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
29 g
Sacharidy
146 g
Vláknina
12 g
Cukr
112 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Připravíme si košíčky z pečícího papíru (12 + 1 ks). Jeden košíček roztáhneme a podle něj (zjistíme průměr) si připravíme velikost vykrajovátka.
  • 2
    Listové těsto na pomoučeném vále (1 lžíce) rozválíme na plát silný asi 2-3 mm.
  • 3
    Vykrojíme 12 koleček, které vtlačíme do košíčků. Těsto v košíčku propíchneme vidličkou a odložíme je do chladničky.
  • 4
    Připravíme si náplň. Granátová jablka omyjeme a osušíme, 2 jablka oloupeme a vyjmeme jadýrka, která odložíme do misky, použijeme je na ozdobu. Ostatní rozkrojíme na polovinu a vymačkáme z nich všechnu šťávu.
  • 5
    Do rendlíku si nalijeme 3 dl vody, do ní dáme nabobtnat 3 lžíce želatiny. Po 5-7 minutách k želatině přidáme šťávu z granátových jablíček (přibližně 2.5 dl), 220 g krupicového cukru. Želé zahříváme až do doby, kdy se rozpustí. Odstavíme želé z plotny a přidáme nastrouhanou kůru z omyté a osušené limetky a šťávu z 1 limetky. Dobře promícháme a necháme v chladničce vychladnout (asi 30 minut).
  • 6
    Košíčky, umístěné na plechu, vložíme do vyhřáté trouby na 200°C a zapékáme asi 10 minut. Poté teplotu snížíme na 170-180°C a dopečeme dozlatova.
  • 7
    Upečené košíčky necháme trochu vychladnout, a potom je vyjmeme z papírových formiček.
  • 8
    Bílky, které mají pokojovou teplotu, vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme postupně lžící krupicový cukr a chvilku ještě šleháme. Sníh z bílků by měl být tuhý, kopečky sněhu musí být pevné, dáváme si ale pozor, abychom sníh nepřešlehali.
  • 9
    Dobře vychlazenou smetanu vyšleháme očištěnou elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme 1 lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme. (Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.) Poté šlehačku opatrně zapracujeme do želatiny a tu smícháme se sněhem z bílků.
  • 10
    Vychladlé košíčky naplníme připraveným šlehačkovým sněhem, ozdobíme je jadérky z granátového jablka, lístky meduňky a servírujeme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.