Křehký borůvkový koláč s krupicovou náplní
95 min.
Ingredience
- Náplň
- 500mililitrůMléko plnotučné
- 125gramůKrupice pšeničná
- 4lžíceCukr krupice
- 2kusyVejce slepičí
- 2lžíceRum
- 30gramůRozinky
- 500gramůBorůvky
- 0,5lžíceCitronová kůra
- Těsto
- 260gramůMouka pšeničná hladká
- 1,5lžičkyKypřicí prášek do pečiva
- 1špetkaSůl
- 135gramůMáslo čerstvé
- 4lžíceCukr krupice
- 2kusyVejce slepičí
- 1kusCukr vanilka
- 6lžicHrách
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
559 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
26 g
Sacharidy
71 g
Vláknina
2 g
Cukr
28 g
Postup přípravy
- 1Troubu předehřejeme na 170 °C, formu vytřeme 10 g másla. Borůvky opláchneme a necháme okapat.
- 2Těsto připravíme smícháním všech surovin, utvoříme bochánek a ve fólii ho necháme v chladničce asi 20 minut odpočinout.
- 3Poté těsto rozválíme a vložíme do vymazané formy (utvoříme okraje). Zakryjeme pečicím papírem, zatížíme sušeným hrachem a pečeme zhruba 10 minut. Z upečeného koláče odstraníme hrách i papír.
- 4Náplň připravíme svařením mléka v hrnci, do kterého vsypeme za stálého míchání cukr s krupicí. Vaříme na mírném plameni a mícháme ode dna. Přimícháme žloutky (z bílků ušleháme pevný sníh) a zbylé suroviny. Sníh opatrně vmícháme do chladnoucí kaše. Na závěr přidáme okapané borůvky.
- 5Směs narovnáme do předpečeného koláče, uhladíme a pečeme zhruba 20 minut.
- 6Upečený koláč necháme asi 15 minut zchladnout ve formě, poté vyjmeme a necháme vychladnout na mřížce.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.