Křehký koláč s ořechovou nádivkou
100 min.
Ingredience
- 280gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 200gramůMáslo čerstvé
- 80gramůCukr moučkový
- 1špetkaVanilka mletá
- 1špetkaCitronová kůra
- 1špetkaAmonium
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 3lžíceVíno bílé
- 1kusVejce slepičí
- 20gramůOřechy lískové
- Nádivka
- 80gramůCukr moučkový
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 1špetkaCitronová kůra
- 3kusyVaječný bílek slepičí
- 60gramůOřechy lískové pražené
- 45gramůPiškoty dětské
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
753 kcal
Bílkoviny
17 g
Tuky
46 g
Sacharidy
71 g
Vláknina
3 g
Cukr
27 g
Postup přípravy
- 1Mouku prosejeme na vál, přidáme cukr, rozválené amonium, strouhanou citronovou kůru, vanilku a nasekané máslo. Uděláme důlek, přilijeme víno, žloutek, vypracujeme těsto a na chladném místě necháme ztuhnout.
- 2Těsto rozdělíme na dva díly, vyválíme, kruhem vykrojíme dva koláče. Jeden vložíme do suché dortové formy, z odkrojených zbytků uděláme váleček, který položíme kolem koláče. Střed potřeme ořechovou nádivkou, zakryjeme druhou polovinou těsta, povrch potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nasekanými ořechy a v mírně vyhřáté troubě pečeme cca 60 minut.
- 3Hotový koláč vyklopíme a posypeme cukrem.
- 4Nádivka: smícháme cukr, žloutky a strouhanou citronovou kůru, třeme do zhoustnutí. Poté vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků, opražené, nastrouhané ořechy a rozdrobené piškoty. Zlehka promícháme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.