Křehký máslovo-sýrový koláč s koktejlovými rajčaty
130 min.
Ingredience
- Na podsypání válu
- 2lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- Na vymazání plechu
- Na vytření formy
- 1,5lžíceMáslo
- 2lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- Rajčatová směs
- 1,2kilogramyRajčata koktejlová
- 3lžíceOlej olivový
- 2stroužkyČesnek
- 3lžíceRozmarýn
- 1lžíceBazalka
- 2lžičkyCukr třtinový
- 2lžíceKečup ostrý
- 0,5lžičkaSůl
- Těsto
- 100gramůSýr Parmezán
- 1,5gramyMáslo
- 2gramyMouka pšeničná hladká T 650
- 0,5špetkaSůl
- 3špetkyPepř bílý
- 3lžíceMléko plnotučné
- 1kusVejce slepičí
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
153 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
12 g
Sacharidy
4 g
Vláknina
53 mg
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Koktejlová menší rajčata omyjeme, osušíme, poskládáme je na olejem vytřený plech a dáme do trouby. Budeme je péct přibližně 30 minut při 160°C.
- 2Sýr Parmezán nastrouháme do mísy, přidáme k němu na kostky pokrájené máslo, hladkou mouku, sůl, bílý pepř a rozšlehané vejce. Těsto v míse nejdříve promícháme vařečkou, postupně přilijeme 2-3 lžíce studeného mléka a pomocí rukou směs zpracujeme na tužší, ale vláčné těsto. Na pomoučeném vále těsto vyválíme na placku o síle 1,5 - 2cm. Placka by měla být větší než je koláčová nebo dortová forma. Formu vytřeme máslem, vysypeme moukou a vyložíme těstem dno i stěny. Těsto vložíme na 20-30 minut do mrazničky odpočinout.
- 3Mezitím, co se pečou rajčata, připravíme si směs na potření koláče: 2 větší očištěné stroužky česneku posekáme nadrobno, přidáme k nim sůl, čerstvě pomletý černý pepř, olivový olej, nadrobno posekané čerstvé lístky z rozmarýnu a bazalky. Směs pak promícháme s upečenými rajčaty a podle chuti dosladíme třtinovým cukrem. Troubu si zvýšíme na 180°C.
- 4Těsto vyjmeme z mrazničky, potřeme ho ostrým kečupem a naplníme rajčatovou směsí. Koláč budeme péct 30 minut, dalších 20-25 minut budeme dopékat při 160°C. Po upečení koláč necháme vychladnout ve vypnuté otevřené troubě 10 -15 minut. Podáváme ho teplý i studený.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.