Křehký máslovo-sýrový koláč s koktejlovými rajčaty

130 min.
Itálie

Ingredience

  • Na podsypání válu
    • 2lžíceMouka pšeničná hladká T 650
  • Na vymazání plechu
  • Na vytření formy
    • 1,5lžíceMáslo
    • 2lžíceMouka pšeničná hladká T 650
  • Rajčatová směs
    • 1,2kilogramyRajčata koktejlová
    • 3lžíceOlej olivový
    • 2stroužkyČesnek
    • 3lžíceRozmarýn
    • 1lžíceBazalka
    • 2lžičkyCukr třtinový
    • 2lžíceKečup ostrý
    • 0,5lžičkaSůl
  • Těsto
    • 100gramůSýr Parmezán
    • 1,5gramyMáslo
    • 2gramyMouka pšeničná hladká T 650
    • 0,5špetkaSůl
    • 3špetkyPepř bílý
    • 3lžíceMléko plnotučné
    • 1kusVejce slepičí
Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
153 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
12 g
Sacharidy
4 g
Vláknina
53 mg
Cukr
2 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Koktejlová menší rajčata omyjeme, osušíme, poskládáme je na olejem vytřený plech a dáme do trouby. Budeme je péct přibližně 30 minut při 160°C.
  • 2
    Sýr Parmezán nastrouháme do mísy, přidáme k němu na kostky pokrájené máslo, hladkou mouku, sůl, bílý pepř a rozšlehané vejce. Těsto v míse nejdříve promícháme vařečkou, postupně přilijeme 2-3 lžíce studeného mléka a pomocí rukou směs zpracujeme na tužší, ale vláčné těsto. Na pomoučeném vále těsto vyválíme na placku o síle 1,5 - 2cm. Placka by měla být větší než je koláčová nebo dortová forma. Formu vytřeme máslem, vysypeme moukou a vyložíme těstem dno i stěny. Těsto vložíme na 20-30 minut do mrazničky odpočinout.
  • 3
    Mezitím, co se pečou rajčata, připravíme si směs na potření koláče: 2 větší očištěné stroužky česneku posekáme nadrobno, přidáme k nim sůl, čerstvě pomletý černý pepř, olivový olej, nadrobno posekané čerstvé lístky z rozmarýnu a bazalky. Směs pak promícháme s upečenými rajčaty a podle chuti dosladíme třtinovým cukrem. Troubu si zvýšíme na 180°C.
  • 4
    Těsto vyjmeme z mrazničky, potřeme ho ostrým kečupem a naplníme rajčatovou směsí. Koláč budeme péct 30 minut, dalších 20-25 minut budeme dopékat při 160°C. Po upečení koláč necháme vychladnout ve vypnuté otevřené troubě 10 -15 minut. Podáváme ho teplý i studený.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.