Křupavý ledový oříško-čokoládový dort
70 min.
Ingredience
- čokoládový krém
- 500mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 275gramůČokoláda 70% kakao
- 30mililitrůLikér kávový
- Dortový korpus
- 105gramůOřechy lískové
- 5kusůVaječný bílek slepičí
- 1litrZmrzlina kávová
- 275gramůCukr moučkový
- 1lžíceKakao
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
792 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
52 g
Sacharidy
69 g
Vláknina
3 g
Cukr
53 g
Postup přípravy
- 1Z pečícího papíru si nakreslíme a vystřihneme 3 kruhy o stejném průměru, jako je dno dortové formy (přibližně 20cm). Troubu si předehřejeme na 180°C.
- 2V mixéru rozmixujeme lískové oříšky se 200g cukru. Bílky z čerstvých vajec vyšleháme na tuhý sníh, v polovině šlehání do bílků přidáme 75g cukru, aby sníh byl tuhý a ten zlehka zapracujeme do oříšků. Oříškovou směs rozdělíme na 3 díly. Každý díl pečícího papíru dáme na plech a potřeme oříškovou směsí. Korpusy pečeme 25-30 minut. Upečené pláty poklademe na vlhké utěrky, aby se lehce daly z pečícího papíru sejmout.
- 3V mixéru rozmixujeme kávovou zmrzlinu na jemný krém, kterým potřeme každý upečený oříškový korpus. První korpus položíme na dortovou mísu. Ne něj pak položíme druhý a třetí korpus. Takto připravený dort vložíme do mrazničky na 4 hodiny zmrazit.
- 4Před podáváním si v misce, kterou položíme do horké vodní lázně, rozpustíme čokoládu, přimícháme do ní kávový likér a necháme ji vychladnout. Ze smetany vyšleháme tuhou šlehačku. Když je rozpuštěná čokoláda vychladlá, zamícháme do ní šlehačku.
- 5Zmrzlý dort vyjmeme z mrazničky, povrch i boky potřeme čokoládovým krémem, povrch jemně posypeme kakaem a dort dáme zpět do lednice.
- 6Před podáváním dort vyjmeme z lednice a necháme ho v pokojové teplotě 15 minut. Krájíme ostrým širokým nožem, dort je křupavý a má vyjímečnou chuť.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.