Krymské jahody s citronem

110 min.
Ukrajina

Ingredience

      • 3kilogramyJahody
      • 300mililitrůVoda pitná
      • 2kilogramyCukr moučkový
      • 5kusůCitrony
    Počet porcí:
    60

    Nutriční hodnoty v jedné porci

    Kalorie
    131 kcal
    Sacharidy
    34 g
    Vláknina
    392 mg
    Cukr
    33 g
    Zobrazit vše

    Postup přípravy

    • 1
      Citrony omyjeme a vylisujeme z nich šťávu. Jahody vložíme do mísy a nalijeme na ně vlažnou vodu, ve které je necháme 15 minut, vodu ještě několikrát vyměníme, až jahody zbavíme všech nečistot, poté je necháme dobře okapat. Následně z jahod odstraníme stopky, přelijeme je citronovou šťávou, necháme 2 hodiny odstát a přecedíme.
    • 2
      Mezitím v kastrolu uvedeme do varu vodu s cukrem. Pěnu, která se vytvoří na povrchu sebereme, přilijeme šťávu zbylou z jahod po scezení a krátce povaříme.
    • 3
      Do vařícího sirupu po částech přidáváme jahody. Od chvíle, kdy se sirup s jahodami začne vařit, povaříme 3 minuty, potom jahody drátěnou sběračkou vybereme.
    • 4
      Když jsou všechny jahody vařené, stáhneme sirup z ohně, vrátíme do něj jahody, přikryjeme a necháme 24 hodin odležet.
    • 5
      Jahody poté naskládáme do sklenic, zalijeme sirupem, sklenice zavíčkujeme a vyskládáme na pekáč s pečícím papírem a asi 2 cm vody. Pekáč dáme do studené trouby, 15 minut zahříváme na velkém plameni a potom 25 minut na sporo. Necháme v troubě vychladnout, nakonec uložíme na chladném místě.

    Komentáře

    Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.