Kynutý koláč se švestkami a mákem
90 min.
Ingredience
- 20gramůDroždí
- 2lžičkyCukr moučkový
- 300gramůMouka pšeničná hladká
- 4kusyVejce slepičí
- 250gramůMáslo čerstvé
- 0,5kilogramŠvestky
- 250gramůCukr krupice
- 25gramůMák mletý
- 4lžíceMléko polotučné
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1153 kcal
Bílkoviny
19 g
Tuky
61 g
Sacharidy
137 g
Vláknina
3 g
Cukr
76 g
Postup přípravy
- 1Švestky rozpůlíme, zbavíme pecek, v cedníku je propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
- 2Vajíčka rozklepneme, bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme z nich a krupicového cukru tuhý sníh, do kterého opatrně vmícháme mletý mák.
- 3Do hrnku rozdrobíme 20 g droždí, přidáme 2 lžičky moučkového cukru a 4 lžíce mléka, promícháme a kvásek necháme přikrytý utěrkou na teplém místě 15 minut kynout.
- 4Ve velké míse smícháme mouku se žloutky, máslem a kváskem, uhněteme těsto, vyválíme ho, rozložíme na plech s pečicím papírem a necháme 30 minut kynout. Vykynuté těsto posypeme švestkami a koláč pečeme ve středně vyhřáté troubě.
- 5Před koncem pečení na koláč rozetřeme sníh z bílků a dopečeme ho.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
st 23. 9. 2015
Kynutý koláč se švestkami a mákem
Kynuté těsto je nepřekonatelné. Jakmile vám začne doma vonět tento koláč, stavíte vodu na kafe a voláte kamarádky !!😁😁 Švestičky ze zahrádky - neni co dodat. Krásné těsto. Navrch jsem tentokrát dala námi milovanou drobenku. Díky 😉