Lanýžový koláč
47 min.
Ingredience
- 3kusyVejce slepičí
- 150gramůCukr krupice
- 140mililitrůVoda pitná
- 200gramůČokoláda 70% kakao
- 145gramůMáslo čerstvé
- 20gramůMouka pšeničná hladká
- 1lžíceKakao - prášek
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
606 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
44 g
Sacharidy
47 g
Vláknina
2 g
Cukr
30 g
Postup přípravy
- 1Troubu předehřejeme na 180°C.
- 2Dortovou formu vymažeme 10 g rozpuštěného másla a dáme vychladit do ledničky (vy ztuhnutí másla vyložíme dno formy pečicím papírem).
- 3Máslo a čokoládu nakrájíme na kousky.
- 4V misce rozšleháme vejce. Ve větším rendlíku rozpustíme vodu s cukrem, necháme přejít varem a odstavíme. Do vody s cukrem vmícháme čokoládu a mícháme, až se čokoláda rozpustí. Poté přidáme máslo a mícháme, dokud se nerozpustí. Zhruba po 6 minutách přimícháme rozšlehaná vejce. Na závěr vmícháme pečlivě mouku, nejlépe metličkou.
- 5Směs vlijeme do připravené formy. Vložíme do předehřáté trouby, pod mřížku dáme pekáč s horkou vodou, aby se koláč pekl „v páře“.
- 6Upečený koláč necháme asi 6 minut zchladnout na mřížce, poté vyklopíme na servírovací talíř a necháme zcela vychladnout. Poté přikryjeme potravinovou fólií a uložíme v chladničce.
- 7Před podáváním koláč posypeme přes sítko kakaem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.