Lepkavý datlový dort
50 min.
Ingredience
- 155gramůDatle
- 500mililitrůVoda pitná
- 120gramůMáslo čerstvé
- 310gramůCukr třtinový
- 2kusyVejce slepičí
- 1lžičkaSoda jedlá
- 90gramůSamokypřicí mouka
- 185mililitrůSmetana 12% (konzumní)
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
404 kcal
Bílkoviny
4 g
Tuky
17 g
Sacharidy
62 g
Vláknina
2 g
Cukr
51 g
Postup přípravy
- 1Datle vypeckujeme a nasekáme. Dáme do kastrůlku, zalijeme vodu, přivedeme k varu a cca 5 min. povaříme do změknutí. Kastrůlek odstavíme a vmícháme sodu bicarbonu. Odložíme stranou.
- 2V míse utřeme do hladkého krému polovinu másla s 220 g cukru. Postupně vmícháme rozšlehaná vejce, mouku a přidáme datle. Těsto vlijeme do zlehka vymazané formy a pečeme cca 25 min. v troubě předehřáté na 180 stupňů. Dort je hotový, když se přestane lepit na špejli.
- 3Mezitím si připravíme polevu. Zbytek másla a cukru zahřejeme v kastrůlku a za stálého míchání povaříme cca 4-5 min. Poté vmícháme smetanu, přivedeme k varu a zvolna provaříme asi 5 min. do zhoustnutí.
- 4Dort polijeme polevou a ihned, ještě teplý podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.