Limetkový likér

60 min.
Česká republika

Ingredience

    • 1kilogramLimetka
    • 400mililitrůLimetková šťáva
    • 400mililitrůSirup cukrový
    • 2mililitryPektolytický enzym
    • 200mililitrůVodka
Počet porcí:
10

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
93 kcal
Bílkoviny
1 g
Sacharidy
16 g
Vláknina
3 g
Cukr
4 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Potřebujeme chemicky neošetřené limetky (nebo citróny), které omyjeme, osušíme a oloupeme tak, že ovocná dužina zůstane naprosto čistá - bez zbytků bílých slupek - pulpy. Slupky (asi 125 g z 0.5 kg) se rozřežou ostrým nožem naplocho tak, že se odstraní bílá dužina, slupka zůstane bez pulpy. Je to velmi důležité, aby se hořká látka z pulpy nedostala do produktu. Z 0.5 kg citrusů získáme přibližně 85 g slupek.
  • 2
    500 ml čisté limetkové šťávy dáme do nerezového hrnce, přimícháme limetkovou kůru bez pulpy, ovocnou dužinu a do směsi přimícháme pektolytický enzym (2 ml/litr). Zahřejeme na 40°C a tuto teplotu udržujeme 15 minut. Pak směs dáme do chladu a temna na 24 hodin.
  • 3
    Druhý den směs vylisujeme a 600 ml získaného limetkového extraktu smícháme s 200 ml vysokoprocentní vodky se 400 ml cukrového sirupu. Směs promícháme a přefiltrujeme přes hrubý, několikrát složený filtr.
  • 4
    Likér pak přefiltrujeme do skleněné lahve a dobře uzavřeme. V chladu a temnu vydrží až 3 měsíce.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.