Lívance s borůvkami a vanilkovovou omáčkou

60 min.
Evropa

Ingredience

    • 200mililitrůMléko polotučné
    • 5kusůVejce slepičí
    • 3lžíceCukr vanilka
    • 200gramůMouka polohrubá
    • 1lžíceCitronová kůra
    • 15gramůDroždí
    • 20mililitrůRum
    • 250mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
    • 300gramůBorůvky
    • 100mililitrůVíno červené
Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
631 kcal
Bílkoviny
19 g
Tuky
30 g
Sacharidy
65 g
Vláknina
4 g
Cukr
8 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do velké mísy nasypeme mouku, citronovou kůru, zalijeme mlékem a přidáme droždí. Pořádně zamícháme, přidáme dvě vejce, 2 lžičky vanilkového cukru a rum. Znovu promícháme a dáme kynout na teplé místo cca na jednu hodinu.
  • 2
    Mezitím v hrnci přivedeme k varu smetanu smíchanou se lžičkou vanilkového cukru. Stranou si oddělíme 3 žloutky od bílků a žloutky přidáme ke smetaně. Na mírném ohni poté za stálého míchání vaříme, dokud omáčka nezhoustne.
  • 3
    Borůvky dáme do hrnce, zalijeme je vínem a přidáme vanilkový cukr podle chuti. Vaříme cca 5 minut. Borůvky rozmačkáme a procedíme přes cedník.
  • 4
    Těsto na lívance už jen stačí péct dozlatova na rozpáleném másle. Hotové lívance přelijeme omáčkou a borůvkami. Popřípadě můžeme borůvky s omáčkou smíchat.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.