Lotyšský jahodový rosol

35 min.

Ingredience

    • 350gramůJahody
    • 200gramůCukr krupice
    • 1lžičkaCukr vanilka
    • 600mililitrůVoda pitná
    • 2lžíceMaizena - kukuřičný škrob
    • 200mililitrůZakysaná smetana
Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
321 kcal
Bílkoviny
1 g
Tuky
10 g
Sacharidy
59 g
Cukr
51 g
Vápník
60 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Jahody dobře opereme pod tekoucí vodou, vložíme je do porcelánové mísy, rozmačkáme vařečkou, zasypeme cukrem a necháme půl hodiny stát, aby se z jahod uvolnila šťáva.
  • 2
    Jahody potom přecedíme, šťávu dáme stranou, do zbylé dřeně přidáme lžičku vanilkového cukru a zalijeme ji 500 ml vody. Vše přivedeme k varu a zahustíme Maizenou, rozmíchanou ve 100 ml vody. Potom přilijeme šťávu z jahod, promícháme, a když se směs začne vařit, stáhneme z ohně a necháme mírně vychladnout.
  • 3
    Teplý rosol nalijeme do kompotových misek vypláchnutých studenou vodou a uložíme v chladu,
  • 4
    Vychlazený rosol podáváme ozdobený zakysanou smetanou

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.