Makové dortíčky s ananasem
50 min.
Ingredience
- Poleva
- 1kusVaječný bílek slepičí
- 1,5lžíceCitrónová šťáva
- 50gramůVišně kandované
- 2,5lžíceCukr krupice
- Těsto
- 500gramůKompot ananasový
- 300gramůMouka polohrubá
- 1kusKypřicí prášek do pečiva
- 1lžíceCitrónová kůra
- 2,5decilitryPodmáslí
- 1kusCukr vanilka
- 2kusyVejce slepičí
- 130gramůCukr bílý krupice
- 150gramůMáslo
- 80gramůMák Modrý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
500 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
4 g
Sacharidy
106 g
Vláknina
4 g
Cukr
31 g
Postup přípravy
- 1Žáruvzdorné menší skleničky vytřeme pomocí mašlovačky rozehřátým máslem (50 g). Poté je vysypeme pískovým cukrem (30 g). Kompotovaný ananas scedíme, necháme ho okapat (šťávu zachytíme a vypijeme). Poté ananas nakrájíme na malé kousky. Do mísy pomeleme mák, přidáme k němu polohrubou mouku, kypřící prášek, nastrouhanou citrónovou kůru a směs promícháme. Do mísy pokrájíme změklé máslo(100 g), přidáme cukr (100 g), 1 vanilkový cukr, 2 žloutky a máslo utřeme do pěny. Dva bílky vyšleháme na tuhý sníh. K máslu přidáme prosátou polohrubou mouku s pomletým mákem, směs dobře promícháme, přilijeme podmáslí, přidáme ananas. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který zlehka zapracujeme do těsta. Těsto nalijeme do 2/3 připravených sklenic. Postavíme je na pečící plech a dáme do předehřáté trouby.
- 2Po upečení dortíky necháme asi 3-5 minut vychladnout, opatrně je vyklopíme a dáme na talířky nebo vložíme do papírových košíčků.
- 3Připravíme polevu: V misce vyšleháme bílek s cukrem na tuhý sníh. Přidáme k němu citrónovou šťávu a vymícháme. Každý dortík polijeme citrónovou polevou, středy dortíků ozdobíme kandovanou višní (nebo třešní) a jakmile poleva zatuhne, dortíky servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.