Makové dortíčky s ananasem

50 min.
Česká republika

Ingredience

  • Poleva
  • Těsto
    • 500gramůKompot ananasový
    • 300gramůMouka polohrubá
    • 1kusKypřicí prášek do pečiva
    • 1lžíceCitrónová kůra
    • 2,5decilitryPodmáslí
    • 1kusCukr vanilka
    • 2kusyVejce slepičí
    • 130gramůCukr bílý krupice
    • 150gramůMáslo
    • 80gramůMák Modrý
Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
500 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
4 g
Sacharidy
106 g
Vláknina
4 g
Cukr
31 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Žáruvzdorné menší skleničky vytřeme pomocí mašlovačky rozehřátým máslem (50 g). Poté je vysypeme pískovým cukrem (30 g). Kompotovaný ananas scedíme, necháme ho okapat (šťávu zachytíme a vypijeme). Poté ananas nakrájíme na malé kousky. Do mísy pomeleme mák, přidáme k němu polohrubou mouku, kypřící prášek, nastrouhanou citrónovou kůru a směs promícháme. Do mísy pokrájíme změklé máslo(100 g), přidáme cukr (100 g), 1 vanilkový cukr, 2 žloutky a máslo utřeme do pěny. Dva bílky vyšleháme na tuhý sníh. K máslu přidáme prosátou polohrubou mouku s pomletým mákem, směs dobře promícháme, přilijeme podmáslí, přidáme ananas. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který zlehka zapracujeme do těsta. Těsto nalijeme do 2/3 připravených sklenic. Postavíme je na pečící plech a dáme do předehřáté trouby.
  • 2
    Po upečení dortíky necháme asi 3-5 minut vychladnout, opatrně je vyklopíme a dáme na talířky nebo vložíme do papírových košíčků.
  • 3
    Připravíme polevu: V misce vyšleháme bílek s cukrem na tuhý sníh. Přidáme k němu citrónovou šťávu a vymícháme. Každý dortík polijeme citrónovou polevou, středy dortíků ozdobíme kandovanou višní (nebo třešní) a jakmile poleva zatuhne, dortíky servírujeme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.