Makové kloboučky po židovsku
75 min.
Ingredience
- 500gramůMouka polohrubá
- 350gramůMáslo čerstvé
- 1,5decilitryVoda pitná
- 2kusyVejce slepičí
- 450gramůCukr krupice
- 30gramůDroždí
- 250gramůMák mletý
- 20gramůCukr vanilka
- 3mililitryCitronová šťáva
- 1kusCitrony
- 50mililitrůOlej slunečnicový
- 70gramůMouka pšeničná hrubá
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
835 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
46 g
Sacharidy
98 g
Vláknina
8 g
Cukr
44 g
Postup přípravy
- 1Nejdříve připravíme makovou náplň: Do misky prosejeme mouku, přidáme 80 g měkkého másla a nakonec rozklepneme celá vejce. Rukou vypracujeme těsto. Podle potřeby můžeme přilít vodu. Těsto necháme odpočinout 30 minut.
- 2Maková náplň: Do kastrůlku s vodou přisypeme mák, vanilkový a krupicový cukr. Nakonec přidáme jemně nastrouhanou kůru z 1 ks citrónu. Vše povaříme 30 minut. Potom mák scedíme, necháme okapat. Okapaný mák dáme do misky, dochutíme citrónovou šťávou a necháme vychladnout.
- 3Těsto položíme na moukou posypaný val a válečkem na těsto rozválíme na velký plát vysoký 3 cm. Sklenicí o průměru 8 cm vykrajujeme kolečka. Na střed každého kolečka lžící položíme makovou náplň a okraje nadzvedneme nahoru a spojíme je. Tak vzniknou kloboučky, které skládáme na olejem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Na plechu je necháme 15 minut a potom vložíme do předehřáté trouby.
- 4Při 180 stupňové teplotě koláčky pečeme 30-35 minut. Necháme vychladnout a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.