Makové kloboučky po židovsku

75 min.
Polsko

Ingredience

Počet porcí:
10

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
835 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
46 g
Sacharidy
98 g
Vláknina
8 g
Cukr
44 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Nejdříve připravíme makovou náplň: Do misky prosejeme mouku, přidáme 80 g měkkého másla a nakonec rozklepneme celá vejce. Rukou vypracujeme těsto. Podle potřeby můžeme přilít vodu. Těsto necháme odpočinout 30 minut.
  • 2
    Maková náplň: Do kastrůlku s vodou přisypeme mák, vanilkový a krupicový cukr. Nakonec přidáme jemně nastrouhanou kůru z 1 ks citrónu. Vše povaříme 30 minut. Potom mák scedíme, necháme okapat. Okapaný mák dáme do misky, dochutíme citrónovou šťávou a necháme vychladnout.
  • 3
    Těsto položíme na moukou posypaný val a válečkem na těsto rozválíme na velký plát vysoký 3 cm. Sklenicí o průměru 8 cm vykrajujeme kolečka. Na střed každého kolečka lžící položíme makovou náplň a okraje nadzvedneme nahoru a spojíme je. Tak vzniknou kloboučky, které skládáme na olejem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Na plechu je necháme 15 minut a potom vložíme do předehřáté trouby.
  • 4
    Při 180 stupňové teplotě koláčky pečeme 30-35 minut. Necháme vychladnout a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.