Makový koláč s ořechy a polevou
55 min.
Ingredience
- Na polevu
- 6kusůFíky čerstvé
- 70mililitrůVoda pitná
- 20gramůCukr vanilka
- 140gramůCukr moučkový
- 50mililitrůLikér pomerančový
- Na těsto
- 40gramůMouka polohrubá
- 13gramůKypřicí prášek do pečiva
- 20gramůCukr vanilka
- 100gramůOřechy vlašské
- 150gramůMák mletý
- 2,5decilitryMléko polotučné
- 2kusyVejce slepičí
- 1,2decilitryOlej slunečnicový
- Na vymazání plechu
- 40gramůMouka polohrubá
- 50gramůHera
Počet porcí:
24Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
197 kcal
Bílkoviny
3 g
Tuky
13 g
Sacharidy
18 g
Vláknina
2 g
Cukr
10 g
Postup přípravy
- 1Mouku s kypřícím práškem prosejeme do misky, přisypeme 20 g vanilkového cukru, pomleté ořechy, mletý mák. Do mléka rozklepneme vejce, dobře prošleháme, přidáme olej a vlijeme do moučné směsi. Vše dohromady promícháme dřevěnou vařečkou.
- 2Plech vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou a vlijeme do něj připravené těsto. Vložíme do nahřáté trouby, pečeme při 160 stupních 40 minut. Upečený koláč necháme na plechu vychladnout.
- 3Fíky rozkrojíme, lžící vydlabeme červenou dužinu a vložíme do kastrůlku. Přilijeme vodu, za stálého míchání povaříme přibližně 5 minut. Stáhneme ze sporáku, vsypeme vanilkový i moučkový cukr, pomerančový likér a dobře promícháme. Polevu mícháním mírně vychladíme a vložíme do lednice, kde ji vychladíme.
- 4Vychladlou polevu naneseme na povrch koláče, vložíme do lednice ztuhnout. Krájíme na úhledné čtverce nebo obdélníky.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.