Makový závin z kynutého těsta
70 min.
Ingredience
- Náplň
- 300gramůMák mletý
- 20gramůCukr vanilka
- 3lžíceRum
- 1lžíceCitronová kůra
- 1lžíceCitronová šťáva
- 100gramůCukr krupice
- 30gramůCukr moučkový
- Těsto
- 500gramůMouka polohrubá
- 5gramůMáslo čerstvé
- 2kusyVejce slepičí
- 3decilitryMléko polotučné
- 100lžicCukr krupice
- 13gramůKypřicí prášek do pečiva
- 20gramůCukr vanilka
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1696 kcal
Bílkoviny
23 g
Tuky
26 g
Sacharidy
357 g
Vláknina
13 g
Cukr
266 g
Postup přípravy
- 1V kastrůlku zahřejeme mléko na vlažné, dáme do něho rozdrobené droždí, lžičku cukru a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
- 2Náplň: do misky vysypeme mletý mák, přidáme cukr, citrónovou kůru a šťávu, rum, vsypeme vanilkový cukr, dobře promícháme.
- 3Mouku vysypeme do nádoby kuchyňského robotu, rozklepneme 1 celé vejce, přisypeme kypřící prášek, vanilkový cukr, máslo, cukr, vylijeme připravený kvásek a robotem vypracujeme středně tuhé a nelepivé těsto, které odložíme na teplé místo vykynout na 40 minut.
- 4Vál posypeme moukou, položíme na něj vykynuté těsto, rukou prohněteme, rozdělíme na dva díly. Rozválíme je, každý díl naplníme makovou náplní, zavineme do rolády, uzavřeme okraje, položíme na olejem vymazaný plech, necháme opět vykynout na teplém místě 15 minut. Rozkvedláme celé vejce a těsně před vložením plechu do předehřáté trouby, kde budeme záviny péct 30 minut, potřeme záviny vejcem.
- 5Upečené záviny vytáhneme z trouby, necháme je vychladnout, potom je posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme na 2 cm silná kolečka, která pokládáme na vhodný podnos nebo talíř.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.