Malé letní dortíky s jahodovou omáčkou
75 min.
Ingredience
- Jahodová omáčka
- 200gramůJahody zahradní
- 4lžíceCukr krupice
- 2lžíceVoda pitná
- 2lžičkyMaizena - kukuřičný škrob
- 1lžíceCitrónová šťáva
- Na ozdobení
- 1hrstMeduňka
- 250mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- Sýrový krém
- 100gramůSýr Lučina - termizovaný
- 1lžíceSmetana 12% (konzumní)
- 4lžíceCukr krupice
- 200gramůJahody zahradní
- Těsto
- 50gramůMouka polohrubá
- 2,5lžičkyKypřící prášek do pečiva
- 200gramůJahody zahradní
- 1kusVejce slepičí
- 4gramyCukr krupice
- 1gramSmetana 12% (konzumní)
- 120gramůMléko - podmáslí
- 80gramůOlej slunečnicový
- 200gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
287 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
16 g
Sacharidy
31 g
Vláknina
2 g
Cukr
13 g
Postup přípravy
- 1Troubu předehřejeme na 180°C a připravíme si formu na 24ks mufin, do kterých vložíme papírové košíčky. Omyjeme jahody, odstraníme zelené okvětí a jahody pokrájíme na kousky.
- 2Těsto: do mísy prosijeme 200g hladké mouky a 50g polohrubé mouky s kypřícím práškem a přimícháme 150g pokrájených jahod. Vše promícháme a prošleháme ručním el. šlehačem.
- 3Do druhé mísy dáme 1 čerstvé vejce, 110g cukru, 140g smetany, 120g podmáslí a 80g oleje. Směs šleháme ručním elektrickým šlehačem do doby, až se všechny suroviny spojí. Postupně tuto směs zašleháme do těsta s jahodami.
- 4Připravíme si sýrový krém: v další misce dobře vymícháme 100g Lučiny 1 lžicí smetany 2 lžícemi cukru.
- 5Těstem naplníme košíčky pouze do poloviny, na ně rozdělíme 50g pokrájených jahod a sýrový krém. Košíčky pak zakryjeme zbylým těstem.
- 6Formu s naplněnými košíčky vložíme do středu předehřáté trouby, pečeme je přibližně 20-25 minut dozlatova. Dobře upečené těsto je na dotek pružné. Upečené košíčky necháme vychladnout.
- 7Připravíme si omáčku: 200g omytých jahod pokrájíme do misky. Rozmačkáme je vidličkou a dáme je do kastrólku. Přidáme k nim cukr a pomalu směs přivedeme k varu. Vaříme je při mírné teplotě pouze 5-8 minut do doby, jakmile se rozvaří a cukr se rozpustí. V hrnečku si rozmícháme ve 2 lžicích vody 2 lžičky Maizeny. Jakmile začnou jahody probublávat, přimícháme 1 lžíci citrónové šťávy a Maizenu. Po 30 sekundách jahodovou omáčku dstavíme z plotny a necháme zchladnout.
- 8Smetanu v misce vyšleháme na tuhou šlehačku. Vychladlé upečené košíčky polejeme jahodovou omáčkou, ozdobíme je šlehačkou, lístkami meduňky a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
st 8. 6. 2016
Malé letní dortíky s jahodovou omáčkou
Máme plnou zahrádku jahod, tak jsem je dnes upekla a jsou výborné. Akorát jahodová omáčka mi k tomu přišla přebytečná, tak jsem ji vynechala. Určitě jsem je dnes nepekla naposled 😉