Malinový koláč se šlehačkou
55 min.
Ingredience
- Na konečnou ozdobu
- 4lžíceCukr moučkový
- Na plechy
- Šlehačková náplň s malinami
- 600mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 200gramůMaliny
- Těsto
- 180gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 2lžičkyKypřicí prášek do pečiva
- 2gramyMáslo čerstvé
- 75gramůCukr krystal
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžíceMalinová šťáva
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
448 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
31 g
Sacharidy
38 g
Vláknina
2 g
Cukr
16 g
Postup přípravy
- 1Troubu předehřejeme na 190°C. Dva stejné plechy na pečení potřeme 2 lžícemi másla.
- 2Těsto: do hlubší mísy prosijeme hladkou mouku se 2 lžičkami kypřícího prášku. Do této směsi zapracujeme změklé máslo, rozkrájené na menší kousky, směs zpracujeme do hrudkové konzistence a pak přimícháme krystalový cukr, žloutek a 1 lžíci malinové šťávy. Těsto propracujeme tak, aby bylo polotuhé.
- 3Nakonec ho rozdělíme na poloviny, z každé části vyválíme placku o průměru asi 20cm. Hotové placky rozprostřeme každou na jeden připravený, máslem vymazaný plech, po obvodu obou placek prstem vytlačíme výstupky. Takto připravené těsto pečeme v troubě asi 20 minut, po upečení necháme placky vychladnout na propustné podložce - nejlépe mřížkové.
- 4Šlehačková náplň s malinami: šlehačku ušleháme do polotuha a opatrně do ní vmícháme 2/3 množství malin. Poslední třetinu malin odložíme na konečnou ozdobu.
- 5Konečná úprava: na jednu z vychladlých placek rozetřeme šlehačku s malinami, druhou plackou přiklopíme. Na vrchní část koláče rozložíme zbylé maliny a bohatě posypeme moučkovým cukrem.
- 6Koláč servírujeme studený, jako moučník.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.