Marinované mořské plody

52 min.

Ingredience

  • Mořské plody
    • 250gramůSépie
    • 200gramůChobotnice
    • 300gramůKrevety tygří - loupané
    • 500gramůMušle Venušiny
    • 500gramůMušle slávky
    • 3,5litryVoda pitná
    • 0,5lžíceSůl mořská
  • Nálev
  • Na ozdobu
Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
724 kcal
Bílkoviny
71 g
Tuky
46 g
Sacharidy
22 g
Vláknina
5 g
Cukr
979 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Připravíme nálev: 1,5 dl olivového a chilli oleje dobře promícháme s citrónovou šťávou.
  • 2
    Postupně očistíme a omyjeme mořské plody. Sépiím odřízneme hlavy, odstraníme vnitřnosti, oči a zobák, znovu je promyjeme pod tekoucí vodou, nakrájíme na kousky, necháme okapat.
  • 3
    Očištěným chobotničkám vytáhneme hlavy, pod očima je odřízneme a vyhodíme, odstraníme vnitřnosti, chapadla odřežeme a odložíme. Z tělíček vyjmeme průhlednou kost. Těla a chapadla znovu promyjeme, necháme okapat, pokrájíme na kousky. Z krevet odstraníme střívka, ocásky necháme vcelku, omyjeme, necháme v sítu okapat.
  • 4
    Venušiny mušle a slávky důkladně kartáčkem očistíme, promyjeme pod tekoucí vodou, pootevřené a poškozené vyhodíme. Když jsou mušle otevřené, poklepeme na ně. Pokud se nezavřou, vyhodíme je. V hrnci přivedeme k varu 5 dl vody, nad páru umístíme sítko se slávkami a mušlemi. V páře vaříme přibližně 2 minuty, než se otevřou. Maso vyloupneme, odložíme do mísy. Vodu dolijeme (2 - 3 litry), když dojde k varu, vložíme sépie, vaříme pomalu 15 - 20 minut. Potom přidáme chobotničky s krevetami, vaříme je 2 minuty. Nakonec vše vyjmeme a v sítu necháme okapat.
  • 5
    Takto připravené mořské plody vložíme do větší sklenice, posypeme mořskou solí, promícháme, zalijeme připraveným nálevem a necháme v chladu marinovat 15 - 24 hodin.
  • 6
    Před podáváním mořské plody ozdobíme plátky citrónů a lístky omyté petrželky kudrnky.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.