Marinované mořské plody
52 min.
Ingredience
- Mořské plody
- 250gramůSépie
- 200gramůChobotnice
- 300gramůKrevety tygří - loupané
- 500gramůMušle Venušiny
- 500gramůMušle slávky
- 3,5litryVoda pitná
- 0,5lžíceSůl mořská
- Nálev
- 1,5decilitryOlej olivový
- 2lžíceOlej chilli
- 2kusyCitrony
- Na ozdobu
- 2kusyCitrony
- 2lžícePetržel kudrnka
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
724 kcal
Bílkoviny
71 g
Tuky
46 g
Sacharidy
22 g
Vláknina
5 g
Cukr
979 mg
Postup přípravy
- 1Připravíme nálev: 1,5 dl olivového a chilli oleje dobře promícháme s citrónovou šťávou.
- 2Postupně očistíme a omyjeme mořské plody. Sépiím odřízneme hlavy, odstraníme vnitřnosti, oči a zobák, znovu je promyjeme pod tekoucí vodou, nakrájíme na kousky, necháme okapat.
- 3Očištěným chobotničkám vytáhneme hlavy, pod očima je odřízneme a vyhodíme, odstraníme vnitřnosti, chapadla odřežeme a odložíme. Z tělíček vyjmeme průhlednou kost. Těla a chapadla znovu promyjeme, necháme okapat, pokrájíme na kousky. Z krevet odstraníme střívka, ocásky necháme vcelku, omyjeme, necháme v sítu okapat.
- 4Venušiny mušle a slávky důkladně kartáčkem očistíme, promyjeme pod tekoucí vodou, pootevřené a poškozené vyhodíme. Když jsou mušle otevřené, poklepeme na ně. Pokud se nezavřou, vyhodíme je. V hrnci přivedeme k varu 5 dl vody, nad páru umístíme sítko se slávkami a mušlemi. V páře vaříme přibližně 2 minuty, než se otevřou. Maso vyloupneme, odložíme do mísy. Vodu dolijeme (2 - 3 litry), když dojde k varu, vložíme sépie, vaříme pomalu 15 - 20 minut. Potom přidáme chobotničky s krevetami, vaříme je 2 minuty. Nakonec vše vyjmeme a v sítu necháme okapat.
- 5Takto připravené mořské plody vložíme do větší sklenice, posypeme mořskou solí, promícháme, zalijeme připraveným nálevem a necháme v chladu marinovat 15 - 24 hodin.
- 6Před podáváním mořské plody ozdobíme plátky citrónů a lístky omyté petrželky kudrnky.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.