Marmeláda z cedrátových citronů

220 min.

Ingredience

    • 1kilogramCedrát
    • 2kusyCitrony
    • 2kilogramyCukr krupice
    • 1,5litryVoda pitná
Počet porcí:
104

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
75 kcal
Sacharidy
19 g
Vláknina
90 mg
Cukr
19 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Abychom zbavili cedrátové citrony nečistot, ponoříme je na několik minut do vody. Očištěné cedrátové citrony vložíme do hrnce, přilejeme vodu (jen tolik, aby cedrátové citrony byly ponořené). Hrnec zakryjeme pokličkou a vaříme na slabém plameni cca 90 minut do měkka. Cedrátové citrony vytáhneme z vody, po vychladnutí je rozpůlíme a nad hrnce vymačkáme opatrně šťávu tak, aby dužina i jadérka napadaly do hrnce. Na silném plameni přibližně hodinu povaříme, poté přecedíme do mísy.
  • 2
    Z běžných citronů okrájíme kůru, společně s kůrou z cedrátových citronů ji nakrájíme na nudličky. Nakrájenou kůru, cukr i vývar z citronů na silném plameni vaříme asi 30 minut. Během závěrečných patnácti minut neustále mícháme. Uděláme želírovací zkoušku (marmeláda má v době želírovaní teplotu mezi 103°C až 104°C), je-li v pořádku, plníme ji do sklenic.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.