Máslový croissant z francouzské kuchyně

110 min.
Francie

Ingredience

  • Kvásek
    • 1lžičkaCukr krupice
    • 42gramůDroždí
    • 150mililitrůMléko plnotučné
    • 500lžicMouka pšeničná hladká T 650
  • Máslová směs
    • 250gramůMáslo
    • 500lžicMouka pšeničná hladká T 650
  • Na podsypání
    • 500lžicMouka pšeničná hladká T 650
  • Na potření
  • Na těsto
Počet porcí:
12

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1106 kcal
Bílkoviny
37 g
Tuky
8 g
Sacharidy
215 g
Vláknina
9 g
Cukr
794 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do mísy prosejeme hladkou mouku. Přimícháme do ní sůl a cukr. Do hrnečku s vlahým mlékem rozdrobíme kvasnice, přimícháme 1 lžičku cukru a 2 lžíce mouky. Když nám kvásek nakyne, vlijeme ho k mouce. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Do těsta přidáme jen žloutky, vše promícháme vařečkou, podle potřeby přiléváme vlahé mléko a pomocí rukou vypracujeme hladké těsto, které zakryjeme potravinářskou fólií a necháme v chladničce odpočinout na 30 minut.
  • 2
    Změklé máslo promícháme s 3 lžícemi mouky a vytvoříme z něj malý obdélník. Odpočinuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na větší obdélník, na něj rozetřeme připravené máslo. Těsto přeložíme přes máslo a rozválíme. Znovu těsto přeložíme a proces zopakujeme 2-3x, dokud se máslo do těsta stejnoměrně nezapracuje. Pak těsto zabalíme potravinářskou fólií a necháme na noc uležet v lednici.
  • 3
    Troubu předehřejeme na 200°C. Přibližně hodinu před pečením vál posypeme hladkou moukou a těsto rozválíme do většího kruhu o síle přibližně 3mm. Pomocí nože (nebo radýlka) rozdělíme kruh na čtvrtiny a každý díl na 3 stejné trojúhelníčky. Každý trojúhelník srolujeme od široké hrany ke zbývajícímu cípu. Vytvoříme tak požadovaný tvar půlměsíčku. Poklademe je na pečící papír a necháme znovu minimálně 20 minut nakynout. Před vložením do trouby je potřeme rozšlehaným vajíčkem. Croissanty pečeme přibližně 15-20 minut při teplotě 180-200°C do zlatohněda.
  • 4
    Máslové croissanty podáváme nejlépe teplé, ty jsou nejchutnější.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.