Máslový croissant z francouzské kuchyně
110 min.
Ingredience
- Kvásek
- 1lžičkaCukr krupice
- 42gramůDroždí
- 150mililitrůMléko plnotučné
- 500lžicMouka pšeničná hladká T 650
- Máslová směs
- 250gramůMáslo
- 500lžicMouka pšeničná hladká T 650
- Na podsypání
- 500lžicMouka pšeničná hladká T 650
- Na potření
- Na těsto
- 500gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 150mililitrůMléko plnotučné
- 3kusyVejce slepičí
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1106 kcal
Bílkoviny
37 g
Tuky
8 g
Sacharidy
215 g
Vláknina
9 g
Cukr
794 mg
Postup přípravy
- 1Do mísy prosejeme hladkou mouku. Přimícháme do ní sůl a cukr. Do hrnečku s vlahým mlékem rozdrobíme kvasnice, přimícháme 1 lžičku cukru a 2 lžíce mouky. Když nám kvásek nakyne, vlijeme ho k mouce. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Do těsta přidáme jen žloutky, vše promícháme vařečkou, podle potřeby přiléváme vlahé mléko a pomocí rukou vypracujeme hladké těsto, které zakryjeme potravinářskou fólií a necháme v chladničce odpočinout na 30 minut.
- 2Změklé máslo promícháme s 3 lžícemi mouky a vytvoříme z něj malý obdélník. Odpočinuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na větší obdélník, na něj rozetřeme připravené máslo. Těsto přeložíme přes máslo a rozválíme. Znovu těsto přeložíme a proces zopakujeme 2-3x, dokud se máslo do těsta stejnoměrně nezapracuje. Pak těsto zabalíme potravinářskou fólií a necháme na noc uležet v lednici.
- 3Troubu předehřejeme na 200°C. Přibližně hodinu před pečením vál posypeme hladkou moukou a těsto rozválíme do většího kruhu o síle přibližně 3mm. Pomocí nože (nebo radýlka) rozdělíme kruh na čtvrtiny a každý díl na 3 stejné trojúhelníčky. Každý trojúhelník srolujeme od široké hrany ke zbývajícímu cípu. Vytvoříme tak požadovaný tvar půlměsíčku. Poklademe je na pečící papír a necháme znovu minimálně 20 minut nakynout. Před vložením do trouby je potřeme rozšlehaným vajíčkem. Croissanty pečeme přibližně 15-20 minut při teplotě 180-200°C do zlatohněda.
- 4Máslové croissanty podáváme nejlépe teplé, ty jsou nejchutnější.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.