Máslový dezert s žloutkovým krémem a malinami
70 min.
Ingredience
- 450gramůMaliny
- Krém
- 450gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 2gramyCukr moučka
- 350mililitrůMléko plnotučné
- 30mililitrůKoňak
- 6kusůVejce slepičí
- Na podsypání těsta
- 450lžicMouka pšeničná hladká T 650
- Na posypání
- 2lžíceCukr moučka
- Těsto
- 450gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1špetkaSůl
- 1lžičkaCukr krupice
- 120gramůMáslo
- 100mililitrůVoda pitná
- 1kusCitrony
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
911 kcal
Bílkoviny
32 g
Tuky
9 g
Sacharidy
169 g
Vláknina
8 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Nejdříve si připravíme těsto: z poloviny omytého a osušeného citrónu nastrouháme kůru. Do mísy nasypeme 175g hladké mouky, přidáme špetku soli, nastrouhanou citrónovou kůru, lžičku cukru a pokrájené změklé máslo. Těsto zpracováváme pomocí rukou, postupně přidáváme po lžicích 50-100ml vody. Vypracujeme vláčné těsto, které se nebude lepit. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme v chladničce odpočívat 30 minut.
- 2Mezitím připravíme krém: vejce rozklepneme, opatrně oddělíme žloutky a bílky zvlášť. V míse vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Do druhé mísy prosejeme hladkou mouku, do které postupně zapracujeme žloutkovou pěnou. V rendlíku si přivedeme do varu mléko a horké pomalu vmícháme do vzniklého krému. Směs dáme do větší pánve a za stálého míchání při mírné teplotě krém vaříme 2 minuty. Odstavíme, přimícháme koňak, krém zakryjeme potravinářskou fólií a necháme vychladnout.
- 3Troubu předehřejeme na 200°C. Plech si vyložíme pečícím papírem. Na pomoučeném vále si těsto rozválíme na placku asi 3mm silnou. Formičkou vykrojíme kolečka přibližně o průměru 8-10cm. Kolečka poklademe na plech, propícháme je vidličkou a pečeme dozlatova asi 15 minut.
- 4Maliny propláchneme v sítu a necháme okapat. Upečená kolečka rozkrojíme širokým ostrým nožem na polovinu. Jednu polovinu koleček potřeme 1/2 krému, na něj poklademe maliny, pomocí lžičky na maliny rozdělíme 2/2 krému, který zakryjeme druhou polovinou koleček. Takto připravená kolečka dáme na velkou mísu, posypeme je moučkovým cukrem a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.