Máslový dezert s žloutkovým krémem a malinami

70 min.
Francie

Ingredience

    • 450gramůMaliny
  • Krém
    • 450gramůMouka pšeničná hladká T 650
    • 2gramyCukr moučka
    • 350mililitrůMléko plnotučné
    • 30mililitrůKoňak
    • 6kusůVejce slepičí
  • Na podsypání těsta
    • 450lžicMouka pšeničná hladká T 650
  • Na posypání
    • 2lžíceCukr moučka
  • Těsto
    • 450gramůMouka pšeničná hladká T 650
    • 1špetkaSůl
    • 1lžičkaCukr krupice
    • 120gramůMáslo
    • 100mililitrůVoda pitná
    • 1kusCitrony
Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
911 kcal
Bílkoviny
32 g
Tuky
9 g
Sacharidy
169 g
Vláknina
8 g
Cukr
1 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Nejdříve si připravíme těsto: z poloviny omytého a osušeného citrónu nastrouháme kůru. Do mísy nasypeme 175g hladké mouky, přidáme špetku soli, nastrouhanou citrónovou kůru, lžičku cukru a pokrájené změklé máslo. Těsto zpracováváme pomocí rukou, postupně přidáváme po lžicích 50-100ml vody. Vypracujeme vláčné těsto, které se nebude lepit. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme v chladničce odpočívat 30 minut.
  • 2
    Mezitím připravíme krém: vejce rozklepneme, opatrně oddělíme žloutky a bílky zvlášť. V míse vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Do druhé mísy prosejeme hladkou mouku, do které postupně zapracujeme žloutkovou pěnou. V rendlíku si přivedeme do varu mléko a horké pomalu vmícháme do vzniklého krému. Směs dáme do větší pánve a za stálého míchání při mírné teplotě krém vaříme 2 minuty. Odstavíme, přimícháme koňak, krém zakryjeme potravinářskou fólií a necháme vychladnout.
  • 3
    Troubu předehřejeme na 200°C. Plech si vyložíme pečícím papírem. Na pomoučeném vále si těsto rozválíme na placku asi 3mm silnou. Formičkou vykrojíme kolečka přibližně o průměru 8-10cm. Kolečka poklademe na plech, propícháme je vidličkou a pečeme dozlatova asi 15 minut.
  • 4
    Maliny propláchneme v sítu a necháme okapat. Upečená kolečka rozkrojíme širokým ostrým nožem na polovinu. Jednu polovinu koleček potřeme 1/2 krému, na něj poklademe maliny, pomocí lžičky na maliny rozdělíme 2/2 krému, který zakryjeme druhou polovinou koleček. Takto připravená kolečka dáme na velkou mísu, posypeme je moučkovým cukrem a servírujeme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.