Maxipusinka - dezert Pavlova s kiwi a malinami
150 min.
Ingredience
- ovoce
- šlehačka
- 2,5decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 220lžicCukr krupice
- 1lžíceLikér krémový - Baileys
- těsto
- 4kusyVaječný bílek slepičí
- 220gramůCukr krupice
- 1lžičkaOcet vinný
- 2lžíceMaizena - kukuřičný škrob
- 1lžičkaTresť vanilková
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1860 kcal
Bílkoviny
4 g
Tuky
11 g
Sacharidy
452 g
Vláknina
3 g
Cukr
432 g
Postup přípravy
- 12 lžíce Maizeny - kukuřičný škrob rozmícháme s 2 lžícemi octa.
- 2V míse vyšleháme 4 bílky, které mají pokojovou teplotu se špetkou soli. Postupně šleháme velmi mírně, po chvilce zvýšíme intenzitu šlehání, po lžících přidáme 220 g jemného krupicového cukru. Nakonec přidáme Maizenu s octem. Sníh musí být opravdu velmi hustý, měl by ztrojnásobit svůj objem.
- 3Dortovou formu bez dna o průměru přibližně 23 cm vyložíme pečícím papírem a dáme ji i s papírem na plech. Pečící papír potřeme rozpuštěným máslem. Sníh dáme na plech do dortové formy, opatrně s formou zatřeseme, aby se těsto usadilo a vytvarujeme vyšší okraje. Poté formu opatrně sundáme, takže na plechu vznikne kopec sněhu.
- 4Plech se sněhem vložíme opatrně do předehřáté trouby na 135°C a pečeme (sušíme) při teplotě cca 100°C nejméně 1.5 - 2 hodiny.
- 5Dezert nesmíme péct na více stupňů, mohl by klesnout a nepovedl by se. Když je korpus upečený, měl by mít lehce růžovou barvu. Troubu vypneme, necháme ji pootevřenou, ale korpus v ní necháme dojít a vychladnout.
- 6Maliny omyjeme a necháme oschnout. Kiwi omyjeme, oloupeme, rozpůlíme a pokrájíme na plátky. Malé lístky meduňky omyjeme a necháme osušit.
- 7Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru, lžíci likéru a jen chvilku ještě šleháme. (Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.)
- 8Po vychladnutí korpus vrchovatě ozdobíme šlehačkou, malinami s kiwi a dozdobíme lístky meduňky.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.