Med z pampeliškových květů nebo jedlových výhonků

70 min.
Evropa

Ingredience

    • 3hrstiPampeliška květ
    • 3hrstiJedlové výhonky
    • 1,5litryVoda pitná
    • 1kilogramCukr krupice
    • 2kusyCitrony
Počet porcí:
30

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
130 kcal
Sacharidy
34 g
Vláknina
317 mg
Cukr
33 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Pampeliškové květy natrháme na kousky a dobře propláchneme, abychom vypláchli ukrytý hmyz, zalijeme studenou vodou a necháme louhovat jeden den. Použijeme-li jedlové výhonky, přivedeme je jednou k varu a necháme jeden den louhovat.
  • 2
    Na druhý den přefiltrujeme přes utěrku nebo jemné síto a přefiltrovanou směs na středním plameni svaříme s cukrem a citronovou šťávou na tzv. "nit". Vaříme asi 30 minut. Svařená směs získá konzistenci sirupu, táhne se jako nit (tenká nebo silná) a kapka na talířku rychle tuhne, ale neztuhne.
  • 3
    Studený sirup má sladkou chuť jako med a táhne se jako med.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.