Meruňkový džem s brandy

50 min.

Ingredience

    • 3kilogramyMeruňky
    • 2,5litryVoda pitná
    • 2lžičkyKyselina citrónová
    • 1,2kilogramyCukr krupice
    • 20gramůCukr vanilka
    • 1decilitrBrandy
    • 6mililitrůCitronová šťáva
    • 40gramůGelfix Extra
Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1062 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
2 g
Sacharidy
259 g
Vláknina
10 g
Cukr
242 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Meruňky omyjeme, oloupeme, rozkrojíme na poloviny. Vybereme pecky a meruňky nakrájíme na malé kousky. Do misky vlijeme 2 l vody, přidáme do ní citrónovou šťávu a vložíme nakrájené meruňky.
  • 2
    Více jak 2 kg meruněk z citrónové vody vybereme, dáme je do hrnce. Podlijeme půl litrem vody a za stálého míchání přivedeme k varu. Potom ještě povaříme 10 minut.
  • 3
    Do hrnce přidáme zbylé meruňky, potom přisypeme vanilkový a pískový cukr. Stálým mícháním povaříme 10 minut, aby se cukrové přísady rozpustily. Před dokončením vaření přimícháme želírovací přípravek, také povaříme 5 minut. Nakonec vlijeme Brandy, dobře promícháme a stáhneme hrnec ze sporáku.
  • 4
    Ještě horký džem rozléváme do teplých skleniček, které ihned uzavřeme víčky. Skleničky poklademe víčky dolu, potom je obrátíme. Necháme vychladnout a uskladníme na chladném místě.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.