Meruňkový džem s brandy
50 min.
Ingredience
- 3kilogramyMeruňky
- 2,5litryVoda pitná
- 2lžičkyKyselina citrónová
- 1,2kilogramyCukr krupice
- 20gramůCukr vanilka
- 1decilitrBrandy
- 6mililitrůCitronová šťáva
- 40gramůGelfix Extra
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1062 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
2 g
Sacharidy
259 g
Vláknina
10 g
Cukr
242 g
Postup přípravy
- 1Meruňky omyjeme, oloupeme, rozkrojíme na poloviny. Vybereme pecky a meruňky nakrájíme na malé kousky. Do misky vlijeme 2 l vody, přidáme do ní citrónovou šťávu a vložíme nakrájené meruňky.
- 2Více jak 2 kg meruněk z citrónové vody vybereme, dáme je do hrnce. Podlijeme půl litrem vody a za stálého míchání přivedeme k varu. Potom ještě povaříme 10 minut.
- 3Do hrnce přidáme zbylé meruňky, potom přisypeme vanilkový a pískový cukr. Stálým mícháním povaříme 10 minut, aby se cukrové přísady rozpustily. Před dokončením vaření přimícháme želírovací přípravek, také povaříme 5 minut. Nakonec vlijeme Brandy, dobře promícháme a stáhneme hrnec ze sporáku.
- 4Ještě horký džem rozléváme do teplých skleniček, které ihned uzavřeme víčky. Skleničky poklademe víčky dolu, potom je obrátíme. Necháme vychladnout a uskladníme na chladném místě.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.