Meruňkový koláč s ořechovou náplní

75 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
10

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
421 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
22 g
Sacharidy
53 g
Vláknina
2 g
Cukr
18 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Při pokojové teplotě změklé máslo nakrájíme do misky. Vsypeme prosátou mouku spolu s kypřicím práškem, poté cukr, přisypeme také pudinkový prášek s vanilkovým cukrem. Z těsta vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na ruce. Tři čtvrtiny těsta vložíme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy. Vložíme do předehřáté trouby, pečeme při 180 stupních 15 minut.
  • 2
    Do smetany v kastrůlku vsypeme cukr, přisypeme pomleté ořechy a povaříme do zahoustnutí. Stáhneme ze sporáku, vmícháme jemně nastrouhané piškoty, vše dobře promícháme a necháme náplň vychladnout.
  • 3
    Ze zbylého těsta vytvarujeme dlouhý pás, kterým obložíme do výšky 2 cm stěny dortové formy. Připravenou náplň rozložíme na předpečený korpus v dortové formě. Na povrch náplně poskládáme půlky vypeckovaných meruněk.
  • 4
    Naplněnou formu vložíme opět do předehřáté trouby. Při 180 stupních dopečeme ještě 30 minut. Upečený dort vytáhneme z trouby, necháme mírně vychladnout, uvolníme formu a počkáme, až koláč volně vychladne. Do kastrůlku vlijeme vodu, přisypeme dortové želé, cukr a na mírném ohni za stálého míchání uvaříme želé. Připraveným želé přelijeme povrch upečeného koláče a necháme zatuhnout.
  • 5
    Poté koláč krájíme na úhledné trojúhelníky, podáváme na jednotlivých dezertních talířích.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.