Metýnka - tvarohový koláč se švestkami
40 min.
Ingredience
- máslová drobenka
- 200gramůMouka pšeničná hrubá
- 100gramůMáslo tradiční
- 200gramůCukr krystal
- 1lžíceMed včelí
- těsto
- 350gramůMouka polohrubá
- 1kusKypřicí prášek do pečiva
- 120gramůCukr moučkový
- 120gramůHera
- 2kusyVejce slepičí
- 0,5lžíceCitronová kůra
- 3decilitryMléko polotučné
- tvarohový krém
- 400gramůTvaroh měkký
- 1kusCukr vanilka
- 50gramůHrozinky
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 0,5decilitrSmetana 33% (šlehačka)
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
566 kcal
Bílkoviny
17 g
Tuky
14 g
Sacharidy
96 g
Vláknina
3 g
Cukr
46 g
Postup přípravy
- 1Nejdříve si připravíme tvarohový krém a máslovou drobenku.
- 2Tvarohový krém připravíme tak, že do mísy dáme plnotučný měkký tvaroh, vanilku, omyté hrozinky, prášek do pečiva, vanilkový pudink (prášek) a tvaroh důkladně vymícháme se smetanou.
- 3Do druhé misky si dáme hrubou mouku, tuhé máslo nakrájené na kousky, krystalový cukr, med a vanilkový cukr. Promícháme a pomocí prstů rozemneme všechny ingredience tak, aby se nám utvořily drobné hrudky.
- 4Švestky omyjeme, rozpůlíme, vypeckujeme a odložíme do mísy.
- 5Do druhé mísy si dáme prosátou polohrubou mouku s práškem do pečiva, moučkový cukr, vanilkový cukr, rozpuštěnou vlahou Heru, 2 vejce, citronovou kůru z chemicky neošetřeného citronu a 2-3 dl vlahého mléka. Vše důkladně promícháme a těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem. Na těsto rozetřeme tvarohový krém, rozložíme vypeckované švestky dužinou navrch a posypeme máslovou drobenkou.
- 6Plech s koláčem dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 180 °C přibližně 20 minut dozlatova. Vychladlý koláč nakrájíme a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.