Mocca dort s motýlky

90 min.

Ingredience

    • 8kusůVejce slepičí
    • 225gramůČokoláda hořká
    • 200gramůCukr krupice
    • 1lžičkaTuk
    • 45gramůKakao - prášek
    • 2lžičkyKáva instantní
    • 75gramůMouka pšeničná hladká T 650
    • 500mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
Počet porcí:
10

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
477 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
30 g
Sacharidy
44 g
Vláknina
3 g
Cukr
31 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    175 g čokolády na vaření nastrouháme najemno. Z bílků vyšleháme pevný sníh. Žloutky utřeme s polovinou cukru do pěny, přidáme mouku, chvíly třeme a přidáme nastrouhanou čokoládu. Potom lehce vmícháme sníh.
  • 2
    Těsto rozetřeme do rozevírací dortové formy o průměru 25 cm. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 40-45 minut. Hotový dort překlopíme na mřížku a necháme zcela vychladnout.
  • 3
    Mezitím si připravíme čokoládové motýlky. Na pergamenový papír si vyznačíme obrysy motýlků. V rendlíku se silným dnem rozpustíme zbývající čokoládu s tukem. Necháme trochu vychladnout a přendáme ji do kornoutku z pergamenu, špičku ustřihneme tak, aby vznikl 3 mm široký otvor. Nastříkáme motýlky podle vzoru a necháme je ztuhnout v chladu.
  • 4
    Na mocca krém si ušleháme smetanu, kakao, instantní kávu a zbylý cukr. Čtvrtinu krému dáme do cukrářského sáčku se středně velkým hvězdicovým nástavcem, zatím odložíme stranou.
  • 5
    Dort vyjmeme z formy a vodorovně ho rozřízneme na tři díly. První plát dáme na plochý tác, řeznou stranou nahoru. Potřeme ho asi čtvrtinou krému a pokračujeme dalšími vrstvami až skončíme třetím plátem, řeznou stranou dolů. Povrch dortu a boky potřeme tenkou vrstvou krému. Krémem v sáčku vytvoříme na povrchu dortu ozdobný vzor a ozdobíme ho motýlky. Necháme v lednici vychladit.
  • 6

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.